Shen Yuns scenkläder - exposé över den kinesiska klädkonsten
Prisade designern Norma Kamali såg Shen Yun Perfoming Arts vid en fullsatt föreställning på Lincoln Centers David H. Koch Theater den 16 januari i New York (Foto med tillstånd av NTD Television)


Nästintill förlorad i öst reser sig essensen av en svunnen kultur åter i väst. Det här är del sex i en serie på nio delar som utforskar traditionell kinesisk kultur för att ge en djupare förståelse av det unika med den New York-baserade ensemblen i klassisk kinesisk dans, Shen Yun Performing Arts.

I Kina, landet av siden, rika och konstfärdiga broderier och lysande färger, har klädstilarna varierat stort över landets långa civilisationshistoria och bland dess mer än 50 etniska grupper.

New Yorkbaserade Shen Yun Performing Arts återupplivar inte bara dansen och musiken från Kinas 5000 år av historia och kultur, utan visar också upp dess klädkonst. Varje dans är en veritabel modevisning i sig, som består av unik handgjord och specialdesignad haute couture, vilken spänner över Kinas vidsträckta landområde och genom dess historiska perioder.

– Jag blev väldigt imponerad av kläderna och kostymerna, sade den berömda designern Norma Kamali efter att ha sett Shen Yun framträda i januari i New York. Hon var där tillsammans med väninnan Jill Spalding, skribent och editor för Vouge Magzine. Båda lovordade de färgglada dräkterna från Kinas olika regioner.

– Här såg jag de bästa exemplen på hur tyg, klädsel och ärmar kan framhäva rörelsen och berätta historien. När ärmarna blev en del av rytmen och en del av uppsättningens helhetsdesign, blev det verkligen imponerande, fortsatte Kamail.

Shen Yuns kostymkonstnärer använder klara färger när de ska skräddarsy hundratals nya kläder inför varje ny säsong. Varje detalj ges minutiös uppmärksamhet och är ett resultat av konstnärlig inspiration och noggrann finputsning. Enligt Shen Yuns hemsida: ”Designerna betonar harmonisk balans och kontraster. Deras mål är att ge en autentisk presentation av den klädsel som kom från Kinas gudomligt inspirerade traditionella kultur för att uppnå en fulländad scenisk effekt”.

– Jag gillade verkligen de böljande ärmarna och hur de förmedlade känslor. Det sätt på vilket sidenet böljade var en slags mekanism för att kommunicera ett inre tillstånd. Jag tyckte det var vackert; en vacker effekt, något varje designer försöker uppnå, sade Reem Alalusi, modedesigner, grundare och kreativt ansvarig för Alausi Couture när hon såg Shen Yun uppträda i januari i San Francisco.

Stilarna som återspeglas i Shen Yuns föreställning kan vanligtvis indelas i tre kategorier; Han-couture klädsel som bars av Kinas många etniska minoriteter och Budda-, Tao- och andra himmelska varelsers regalier vilka var en naturlig del av Kinas gudomligt inspirerade kultur.

Hanfu  


Modeller visar upp de vinnande dräkterna i NTD Televisions tredje internationella Han Couture designtävling (Foto: Dai Bing/The Epoch Times)

Modeller visar upp de vinnande dräkterna i NTD Televisions tredje internationella Han Couture designtävling (Foto: Dai Bing/The Epoch Times)

Hanfu-kläder, som bars av Kinas etniska majoritet, fanns i hundratals variationer. Plaggen kännetecknades av ”lösa klänningar, vida ärmar och en platt öppen kragdel som veks åt höger. Istället för att använda knappar eller band hölls det hela på plats av ett brett bälte. Höga hattar och breda bälten var utmärkande symboler för lärda och ämbetsmän”, står det att läsa på Shen Yuns hemsida.

Samtidigt var traditionella kinesiska kläder viktiga. De rätta kläderna uppvisade en aura av förfining och värdighet. De förkroppsligade dygderna i den kinesiska antiken och bidrog till kulturens syn på sig själv.

Etniska dräkter

Etniska dräkter är lika mångskiftande som själva den kinesiska kulturen med stora variationer beroende på region eller etnicitet. Kinas över 50 minoriteter uppvisar en mångfald av stilar och ett brett spektra av färger. Historiskt har landets vidsträckthet tillsammans med stora geografiska och klimatmässiga kontraster, lett till att olika grupper utvecklade mycket olika typer av klädsel och utsmyckningar.

Shen Yuns hemsida tar som exempel upp ”den tibetanska platån, som är känd för sin kyla året om, kraftiga sandstormar och vida grässlätter och ängar. Det tibetanska folket har anpassat sig till sin miljö med varma isolerande kläder som också passar deras livstil som nomader”.

”Den för Tibet symboliska chuban är en lång rock som är både praktisk och fashionabel. Chuban görs av fårskinn som är både slitstarkt och värmande. Rocken är stor med lösa vida ärmar som kan rullas upp under dagens hetta. Nattetid fungerar en uppknäppt chuba som ett behagligt täcke för en vilsam slummer.”

Shen Yun har ofta presenterat folkdanser från Tibet såväl som Mongoliet, Korea, Dai, Yi och Miao.

Himmelska regalier

Shen Yuns danser visar ofta himmelska scener och himmelska feer, Buddhor, Bodhisatvor, Daos och andra gudomar med deras respektive regalier. Ur myter och legender till konstverk, har skildringen av dessa gudomliga varelser i de kinesiska sägnerna förts vidare genom århundraden.

Fånga modevärldens blick

Shen Yuns konstnärsskap har dragit till sig mode- och underhållningsvärldens beundran. Matthew Lynch, editor för the Eye at Women’s Wear Daily, som har koll på allt från samhälle till kultur, skrev om hur Shen Yun ”lockar till sig modefolket” till föreställning på Lincoln Center förra juni.

Tidningen kallas ofta för ”modebibeln” och är, och har varit, daglig nyhetskälla och referens de senaste 100 åren för de högsta cheferna inom internationellt mode, grossist- och skönhetsbranschen.

Lynch publicerade en artikel med ett bild på New Yorks modeikon Donna Karan poserande med Shen Yun-dansare i scenkläder. Karan höll en VIP-mottagning efter Shen Yun-föreställningen som bevistades av folk från mode-, underhållningsbranschen, såsom juveldesignern Ann Dexter-Jones och Zani Guglemann, författarinnan Candace Bushnell som inspirerade ikonserien HBO och Sex and the City, arkitekten och inredningsdesignern för otaliga lyxmärkesbutiker Peter Marino och aktrisen Nora Zehetner.

Tilläggsrapportering av Tara Maclsaac

Översatt från engelska.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts, som har börjat en helt ny världsturné 2012. Showen kommer till Cirkus i Stockholm den 4, 5 och 6 april 2012.

Om du vill veta mer om Shen Yun Performing Arts och kinesisk kultur, om världsturnén 2012, biljetter och kalendern, se: sv.shenyunperformingarts.org