Shen Yuns föreställningar i Hongkong inställda efter visumavslag
Organisatörerna bakom Shen Yuns förställningar i Hong Kong vid en presskonferens den 23 januari där man protesterade mot vad man anser vara Hongkongmyndigheterna som lägger sig platt för Pekings påtryckningar. (Foto: Li Ming/The Epoch Times)


Shen Yuns planerade föreställningar i Hongkong i år kommer att ställas in, meddelade de lokala organisatörerna vid lunchtid den 23 januari. Orsaken man angav var att myndigheterna i Hongkong vägrat ge inresevisum till sex nyckelpersoner i produktionen. 

Offentliga personer i Hongkong har kritiserat beslutet och menar att det är ett direkt resultat av politiska påtryckningar från den kinesiska regimen. Bland Shen Yuns artister finns utövare av den i Kina förbjudna och förföljda andliga metoden Falun Gong, och i föreställningen finns konstnärliga representationer av hur kinesiska medborgare reser sig för att göra slut på förföljelsen i Kina. 

Sex dagar innan förställningens Hongkongpremiär, den 27 januari, meddelade Hongkongs immigrationsdepartement artistkompaniet att sju medlemmar av produktionspersonalen inte skulle få komma in i landet och sade att de kunde ersättas av lokala arbetare. En av dem fick senare komma in efter upprepade påstötningar om att se över beslutet.

Kan Hung Cheung, talesman för organisatörerna, kommenterade att fyra av sex av de som vägras inträde är oersättliga i föreställningen och arbetar bland annat med ljus, ljudeffekter och den tekniska bakgrunden. Deras roller specificerades i deras visumansökan, sade han. 

– Fullständig personal är essentiellt för alla artistgrupper, det är bara vanligt sunt förnuft. Det är uppenbart att immigrationsdepartementet inte lät dem komma in bara för att Peking vill störa föreställningen, sade Cheung.

Föreställningens organisatörer, Hong Kong Falun Dafa Association, och de lokala avdelningarna på New Tang Dynasty TV och Epoch Times sade att Hongkongs regering måste ”bära konsekvenserna” av beslutet.
– Olyckligtvis har regeringen i Hongkong valt att samarbeta med det Kinesiska kommunistpartiet för att stoppa föreställningarna. Vi protesterar kraftfullt mot detta, sade Cheung. 

Albert Ho Chun-yan, ordförande för Hongkongs demokratiska parti och medlem av det lagstiftande rådet, fördömde myndigheterna för vad han ansåg vara att ta order från Peking för att förtrycka yttrandefrihet i Hongkong. Han krävde en förklaring av hur det skulle vara möjligt att hitta ersättare i Hongkong inom tio dagar, men immigrationsmyndigheten svarade inte. 

Några av rådets medlemmar från olika distrikt i Hongkong hade redan köpt biljetter till Shen Yun och såg fram emot föreställningen.

Chui Pak-Tai, rådsmedlem från Wong Tai Sin-distriktet, fördömde Hongkongs regering i liknande ordalag som Albert Ho. 
– Hongkongs regering är så inkompetent. De har dragit skam över Hongkong. Deras smutsiga metoder är helt enkelt förfärande.

Demokratiska partiets förre rådsmedlem från Sai Kung-distriktet, Lam Wing-Yin, sade att han var oroad över Hongkongs självständighet gentemot Kina utifrån den uppenbara politiska påverkan i detta fall.

– Kina lovade att Hongkong skulle förbli oförändrat i 50 år, sade han, med referens till den pakt som Kina och Storbritannien slöt 1997 när Hongkong återlämnades till Kina, där man slog fast att Hongkong skulle ha kvar sitt brittiska styrelsesätt i 50 år, och fortsatte:

– Ingenting i våra liv skulle förändras, inklusive vår frihet, kultur och konst. Just på grund av detta kan vi påvisa att Kina gör framsteg och öppnar sig och att Hongkong kan fortsätta att vara en unik plats. Tyvärr har Hongkong utsatts för mycket förtryck när det gäller politik, kultur och media under det senaste årtiondet. Allt detta kommer leda till att Hongkong så småningom försämras och bara blir en vanlig kinesisk stad.

Han sade vidare att Hongkongs folk förväntar sig att Kina ska uppvisa framsteg genom att bevara Hongkongs demokrati, frihet och mänskliga rättigheter.

Den erfarne journalisten Ching Cheong sade att Hongkongregeringens handlande är olyckligt. 
– Hongkong har varit en plats där man kunnat resa ut och in lagligt och folket här borde värdera denna frihet högt. Jag vill inte se denna frihet störas av politiska krafter, sade Cheong, som satt i fängelse i över tre år i Kina för att ha ”avslöjat statshemligheter för Taiwan”. Han uppmanade Hongkongs medborgare att uppmärksamma händelsen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28503/

Orginalartikel på kinesiska: http://www.ntdtv.com/xtr/gb/2010/01/23/a388400.html#photo