Shen Yun vittnar om ett Kina du inte ser idag
David Orchard tyckte att Shen Yun Performing Arts Touring Company gav en fascinerande föreställning på Orpheum Theatre i Omaha, Nebraska, USA. (Foto: Stacey Chen/Epoch Times)


David Orchard upplevde att Shen Yun Performing Arts Touring Companys föreställning hade gett honom en fascinerande kväll.

– Det är en mycket kreativ föreställning. Det är inte något som jag är van att se här, sade Orchard som såg föreställningen på Omahas förnämsta teater, Orpheum Theater, den 14 januari.

Kärnan hos det New York baserade kompaniet är klassisk kinesisk dans, som kompaniet använder för att skildra historier från den outtömliga källa som Kinas 5000-åriga civilisation utgör.

Kompaniets webbsida anger: ”I 5 000 år blomstrade den gudomliga kulturen i Kina. Denna dyrbara skatt var dock nära att gå förlorad, men med den fantastiska musikens och dansens hjälp återför Shen Yun denna lysande kultur till mänskligheten.”

David Orchard, vd på en advokatbyrå i Omaha, blev överraskad av att det han fick se en färgrik föreställning med massor av energi, som inte får framföras i själva Kina.

– Den har fridfull musik, som passar mycket bra till bakgrunden. Det är mycket lugnande och fridfullt, sade han.

En anledning till att föreställningen
intresserade honom var att endast lite av det som han såg på scenen finns kvar i dagens Kina.

– Baserat på det man ser i Kina, får man egentligen ingen känsla för vad det klassiskt kinesiska är, sade han.

Frasen “Shen Yun” betyder ungefär “skönheten hos gudomliga varelser som dansar” och kompaniets syfte är att bekräfta den halvgudomliga kinesiska kulturens rötter.

Orchard kände att den andliga aspekten av den kinesiska kulturen klart och tydligt står i föreställningens centrum, som en hyllning till gudarna, en hyllning av det andliga och, på samma gång, en hyllning till naturen.

– Amerikansk och västerländsk kultur har en likhet: De förkroppsligar båda andlighet med hjälp av teater. Men det finns en skillnad; Amerika har Jesus Christ Super Star eller Joseph and the Technicolor Dreamcoat, men dessa är egentligen bara västerländsk populärkultur, tillade Orchard.

Apråpå Shen Yun, sade han:

– Det lustiga är att det här kommer från det gamla Kina, det klassiska Kina, så västerländsk kultur utvecklade egentligen inte den här sortens livlighet och andlighet.

Stacy Chen och Sharon Kilarski rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra danskompanier med totalt cirka 400 artister, som uppträder samtidigt runt om i världen.

Shen Yun kommer till Stockholm, Cirkus, 4-7 april 2015.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Översatt från engelska.