Shen Yun välkomnas till Sverige
Solveig Ternström, ordförande i den nystartade föreningen Friends of Shen Yun. (Med tillstånd av NTD)


Föreningen Friends of Shen Yun hälsar det New York-baserade danskompaniet Shen Yun Performing Arts, som på söndag har premiär på Cirkus, välkommet till Sverige.

Skådespelaren, regissören och före detta rikdagsledamoten Solveig Ternström är ordförande i den nybildade föreningen och har sett Shen Yuns föreställningar i Stockholm flera gånger. Hon har blivit så imponerad att hon bestämde sig för att hjälpa Shen Yun att nå fler målgrupper i Sverige. Därför skapade hon föreningen Friends of Shen Yun.

”Denna New York-baserade danstrupp har skapat en rad magnifika och oförglömliga föreställningar med klassiska och etniska kinesiska danser, ackompanjerade av skickliga musiker…De har verkligen lyst upp och värmt i den kyliga svenska vårkvällen”, skriver Friends of Shen Yun i sin hälsning i programboken.

Ternström kan relatera till de utmaningarna som finns när man anordnar en internationell turné, eftersom hon själv är artist.

– Alla dansare är så perfekta och synkroniserade eftersom alla måste vara noggranna och exakta … andas samma andetag. Detta kräver en anmärkningsvärd utbildning. Jag har arbetat med teater så jag vet det, sade Ternström en intervju med NTD-television nyligen.

Danskompaniets syfte är att återupprätta Kinas uråldriga kultur, som till stora delar sopats bort av kommunistregimen under det senaste århundrandet. Att truppen känner starkt för sitt uppdrag är något Ternström noterat.

– Det starkaste intrycket är den här otroliga hängivenhet de har för sin konst.

Shen Yun Performing Arts har sedan grundandet år 2006 utökats till att bli tre grupper med dansare och orkester med omkring hundra personer som turnerar runt om i världen. Föreställningarna har uppmärksammats både i Sverige och internationellt för sin shönhet liksom för sin förmåga att beröra människans inre.

Prinsessan Michael av Kent sade vid premiären i London, ”Jag hoppas att erhu-solisten har spelat in den här underbara musiken så att den kan få stanna kvar hos mig och få mig att minnas den här underbara kvällen”.

Liu Baoyue, konstnärlig ledare för ett danskompani i Taiwan, sade efter att ha sett Shen Yun i Keelong, ”att se den bara en gång räcker inte” och att ”Shen Yun kommer att överträffa sig själv år efter år”.

Europaparlamentets talesman, Edward McMillan-Scott hälsade danskompaniet välkommen på Europaturnén i Bryssel i februari.

– Jag är övertygad om att alla de som värdesätter konsten kommer att bli imponerade av den här fantastiska föreställningen. Den förtjänar verkligen de framgångar den har rönt under de senaste åren, sade han.