Shen Yun väcker upp själen
Jason Horn och Sheila Mihalick hade mycket att säga om Shen Yuns innebörd och syfte efter att ha sett föreställningen på Peabody Opera House i St. Louis, USA, den 13 februari, 2016. (Foto: Nancy Ma / Epoch Times)


För Sheila Mihalick representerar Shen Yun Performing Arts ”… ett mikrokosmos av den större helheten hos vår planet, som är ett mikrokosmos av det större kosmos.”

– Jag tyckte det var underbart hur konst och musik, dans och kulturer, öst och väst sammanfördes, för att stärka det övergripande budskapet om harmoni, gemenskap, att arbeta för allas bästa, för allt levande och det som ligger bortom det plan vi för närvarande finns på – mysterierna bortom det kända. Det presenterades vackert, sade hon.

Både Sheila Mihalick, som är psykolog och hälsorådgivare, och Jason Horn, som är doktorand inom datavetenskap, kan lite om buddhistisk filosofi, och berättade om detta för Epoch Times reporter den 13 februari efter Shen Yuns föreställning på Peabody Opera House i St. Louis.

– Det här är den bästa tänkbara tidpunkten för mänskligheten att komma samman och tänka på något större än sig självt för en gångs skull, [att] gå bortom teknologi, gå bortom de barriärer som hindrar människan från att vara mer än vad den skulle kunna vara, sade Jason Horn, och tillade:

– Det är ett av de största budskapen som jag har fått från denna föreställning.

Shen Yun, som är baserat i New York, syftar till att förmedla den traditionella, 5000-åriga, kinesiska kulturen till världen med hjälp av fyra dans- och musikkompanier som turnerar i mer än 100 städer varje år.

Den kinesiska kulturen har djupa rötter i buddhismens, daoismens och konfucianismens principer, såsom sanning, godhet, respekt för de äldre, och vördnad för himlen. Shen Yun förkroppsligar dessa principer i berättelser som förmedlas genom klassisk kinesisk dans och musiken som sammanför en västerländsk filharmonisk orkester med instrument från öst.

Jason Horn tyckte att det här förkroppsligades på ett imponerande vis. Tajmingen mellan dansarna, den tekniska integrationen i den animerade bakgrunden, och precisionen dem emellan var felfri.

Dessa filosofiska teman återkommer även i texterna till de sånger som framförs på kinesiska i bel canto-stil.

– När tenoren sjöng blev jag mycket, mycket berörd, särskilt då jag läste översättningen av vad han sjöng. Han var väldigt duktig, och det var mycket kraftfullt, sade Sheila Mihalick.

Det händer att vissa i publiken gråter under Shen Yuns föreställningar utan att veta varför. Som psykolog tror Mihalick att Shen Yun kan öppna upp för känslor, stora känslor som har undertryckts, och människor är inte säkra på vad de betyder, ”men de vet att det betyder något”, och därför kan de få en klump i halsen eller fälla en tår.

Shen Yun visar vägen

Jason Horn tror att Shen Yun kan hjälpa oss komma ut ur ”dimman som vi är i varje dag”, som drar in oss i ”en rytm av förstörelse och negativitet, som är ond, och som finns i alla kulturer och på alla kontinenter ”. På så vis ”förlorar vi kontakten med det högre”. Men detta är inte den ”naturliga, gudomliga planen”.

– Det borde inte vara så här. … Man kan tänka på det som ett fängelse, och friheten är på väg, hoppas jag. Och jag tror att det här återspeglas i denna föreställning, sade han.

Vi är en del av en större bild, en större gemenskap, och en större kosmisk familj:

– Vi är en del av en större mandala, om man så vill, människor, varelser, inte bara i den här världen, utan även många andra, och jag tror denna föreställning hjälper oss att hitta riktningen igen.

– Det kommer att plantera ett hoppets frö, sade Jason Horn. Han ser på Shen Yun som ett lärande verktyg för att hjälpa själen att utvecklas.

Han talade om tanken på att höja sig, att själen stiger upp till något högre, vilket är ett tema i mänskliga kulturer, och något som han såg återkomma i många av Shen Yuns berättelser. Det är den här idén som befriar människor, sade han.

Jason Horn tror att en skapare ger många, många varelser en möjlighet att stiga upp, som de buddhor och gudar vi känner till här på jorden, och att dessa ”i sin tur hjälper mänskligheten, var och en av oss, att också stiga upp, på vårt eget sätt och i vår egen takt, sade han.

Sheila Mihalick sammanfattade sina intryck från föreställningen med att säga att budskapet var, ”frihet, harmoni, medkänsla … var dig själv, hjälp andra, var medkännande, var ärlig, var äkta”.

Nancy Ma och Sharon Kilarski rapporterade.

Shen Yuns Europaturné 2016 fortsätter med kommande föreställningar den 9-10 mars i Aix-en-Provence, Frankrike, 12-13 mars i Frankfurt, Tyskland och i Barcelona 17-18 mars. Truppen kommer till danska Århus 12 – 13 april.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Musikproducent: ”Shen Yun kommer att förändra ditt liv”

Shen Yun visar ”den mänskliga civilisationens höjdpunkt”