Shen Yun uppträdde i New Brunswick på USA:s fars dag
Dominic, Mr Ezard och hans hustru såg Shen Yun. (Foto: Steve Xu / Epoch Times)


Efter att ha lyft publiken till nya höjder under 300 föreställningar i 90 städer runtom i världen hittills den här säsongen, gav Shen Yun Performing Arts att ge en föreställning på den statliga teatern i New Brunswick, New Jersey på den amerikanska Fars dag den 21 juni.

Shen Yun ger en autentisk och praktfull upplevelse av traditionell kinesisk musik och dans som är estetiskt tilltalande och upplyftande.

Mr Ezard som är ansvarig för animeringen till den prisbelönta filmen ”Happy Feet” var väldigt imponerad av djupet i Shen Yuns föreställning när han såg den i Sydney i april i år.

– Visuellt är det mycket vackert. Den mänskliga själen kan förlösas genom dans och rörelse. Människors underbara ande lyser igenom och ger oss hopp och glädje, säger Ezard.

Kinesisk dans är djupt förankrad i Kinas drygt 5000-åriga, gudomligt inspirerade kultur och är hörnstenarna i Shen Yuns föreställningar. Handgjorda kostymer och rekvisita fyller scenen med varma flödande färger medan de professionellt utbildade dansarna förmedlar en djupare mening genom klassisk kinesisk dans och etniska folkdanser

Maria Brissonskaja, en världsberömd balettdansös, var imponerad av skickligheten hos Shen Yuns dansare när hon såg dem uppträda i Genève i oktober förra året.

– Artisternas rörelser är graciösa, deras händer och armar, även deras huvuden visar grace. Deras hopp är så lätta, det är inte ofta man får se sådan kvalitet i Europa. Jag kan berätta vad äkta dans är, jag såg det här, säger Brissonskaja

Det musikaliska ackompanjemanget görs av en unik orkester, med en grund av västerländska instrument som kompletteras av kinesiska instrument såsom Kinesisk flöjt, pipa och erhu.

Shen Yuns artister gör verklighet av det Kinesiska uttrycket ”för att skapa äkta konst måste det först finnas inre skönhet” Shen Yun avser att återskapa mänsklig kultur till en gudomlig nivå, fylld med skönhet och inre godhet. Många i publiken upplevde en känsla av förundran, däribland Kiujian, från Sydney, som är grafisk designer och konstnär i genren klassisk oljemålning.

– Jag grät en stund, jag fick hålla tårarna tillbaka. Den lyfte mitt sinne upp till himlen, ut ur den här världen, och rörde min själ och mitt hjärta, gav mig frid, sade Kiujian.

Kinesisk kultur är genomsyrad av enorma inre meningar som har försett den urgamla dansen med ett innehåll som förmedlats genom många årtusenden. Mycket av det gudomliga som fanns invävt i det gamla landets kultur blev skamfilat eller kasserat under kulturrevolutionen under 60- och 70-talet. Shen Yuns avsikt är att återuppliva många av de gamla kulturella särdragen som varit förtryckta de senaste 60 åren av det kinesiska kommunistpartiet.

Den välkända vetenskapsmannen Qiu Yueshou såg Shen Yuns föreställning i San Diego förra månaden och sade:
– Att leva utomlands gör att vi utlandskineser kommer ifrån många saker hemifrån, men Shen Yuns internationella turné har fört den kinesiska kulturen tillbaka till oss, så vi känner oss varma och nära. Som kines kände jag mig stolt av att se så många ickekineser applådera denna show.

Den klassiska kinesiska dansens betydelse är djup och har utvecklats under tusentals år. I det gamla Kina användes dansen som ett sätt att visa vördnad för det gudomliga och kungliga. Filosofen Konfucius var mycket intresserad av kinesisk dansform och hävdade att dansen skulle vara ”fulländad av medkänsla och fulländad skönhet”. Många av dess grundläggande metoder är väl avvägda och följer en tydlig struktur. Dansare behöver en strikt och högkvalitativ utbildning för att uttrycka rörelsernas fulla bredd och skönhet

Sällskapsdans i Kina var ursprungligen en folklig form i det kinesiska samhället där folk dansade tillsammans med varandra i sina närsamhällen. Den kinesiska dansen började blomstra och sägs ha nått sin kulmen under Tangdynastin, samtidigt som andra konstarter såsom måleri, poesi, kläddesign och klassisk musik också nådde sin höjdpunkt.

Den kinesiska dansen som Shen Yuns föreställningar uttrycker grundar sig på många generationers visdom och erfarenhet. De har utvecklat en mångsidig och förbättrad träningsmetod i vilken Shen Yuns dansare följer ett strikt träningsprogram för att fullända de fysiska kraven och kultivera karaktären.

Shen Yun består av en rad artister, såsom dansare, solosångare och musiker som har uppträtt och rest över hela världen. Till exempel Hsieh Peijong, bosatt i Secaucus, New Jersey, som är dotter till en berömd taiwanesisk ballerina och har studerat piano, dans, och viola från tidig ålder.

– Avsikten är att återuppväcka den äkta traditionella kinesiska kulturen. Som artister vill vi förmedla den här kulturen till framtida generationer, säger Hsieh om föreställningen.

Guan Guimin är tenor från Kina som varit mycket populär i Kina och som gjort musiken till många filmer och TV-program, han kallades också för ”nationens första klass sångare” av kulturministeriet. I texten till en av sångerna som han sjunger framkommer det resultat han hoppas på ”Vi behöver inte ha något tillbaka/ Vi önskar bara dela en hoppfull morgondag med er.

Dansaren och koreografen Michel le Ren berättar om publikens reaktioner på föreställningarna.
– Mycket av det vi gör berör människor, eftersom vi använder våra hjärtan och det känner publiken, säger Ren.

Vill du veta mer om Shen Yun besök: www.ShenYunPerformingArts.org

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/17972/