Shen Yun tillbaka i Sverige
Shen Yun Performing Arts Touring Company uppträdde på Canberra Theatre i Australien den 16 februari 2013. (Foto: Renee Luo / Epoch Times)


Sedan 2008 har det internationella dans- och musikkompaniet Shen Yun uppträtt årligen i Sverige. Den 6 april återvänder Shen Yun med en föreställning på Konsert & Kongress i Linköping och ger tre föreställningar på Cirkus i Stockholm den 8-9 april.

Shen Yun har blivit ett världsfenomen. År 2005 grundades Shen Yun Performing Arts i New York med syftet att återuppliva den unika 5 000-åriga kinesiska kulturen med klassisk kinesisk dans och musik. Första uppträdandet skedde 2007 med cirka 90 artister.

På bara några år har det icke vinstdrivande kompaniet vuxit till tre kompletta ensembler med flera hundra artister.


Broadwaykritiker Richard Connema deltog på VIP-mottagningen under Shen Yun Performing Arts show i San Fransisco i juli 2010. (Foto: Epoch Times)

Broadwaykritiker Richard Connema deltog på VIP-mottagningen under Shen Yun Performing Arts show i San Fransisco i juli 2010. (Foto: Epoch Times)

Fem stjärnor

Den välkände Broadwaykritikern Richard Connema, med mer än 50 års erfarenhet i branschen, såg Shen Yuns föreställning i San Francisco 2010:

– Jag har recenserat mellan tre tusen och fyra tusen shower sedan 1942. Jag ger den här produktionen fem stjärnor. Det är högsta möjliga… Jag har sett många Broadwayshower och ingen kan jämföras med det jag såg ikväll, sade Connema i en intervju med Epoch Times efter showen.

Shen Yun har framträtt i över hundra städer världen över. Föreställningen har hyllats med stående ovationer på världens främsta scener, bland annat London Coliseum, Lincoln Center i New York, Kennedy Center i Washington, och Palais des Congrés de Paris. Artisterna är till största delen kineser uppväxta utanför Kina. De brinner för sin konst.


Tim Wu uppträdde under NTD Televisions tävling i klassisk kinesisk dans 2010. (Foto:Dai Bing / Epoch Times)

Tim Wu uppträdde under NTD Televisions tävling i klassisk kinesisk dans 2010. (Foto:Dai Bing / Epoch Times)

Inre mening i klassisk kinesisk dans

– Det handlar inte bara om dansen, man måste lära sig om kulturen också. Det som är svårast i kinesisk dans är att förstå rörelsernas innersta mening, sade solistdansaren Tim Wu, 24, född i Shanghai men uppväxt i USA, i en intervju med Epoch Times förra året.

Klassisk kinesisk dans har en historia på flera tusen år. Den är ett av de mest omfattande danssystemen i världen. Tre komponenter utmärker klassisk kinesisk dans – form och teknik samt det som på kinesiska kallas ”yun”.

Form är dansens fysiska struktur bestående av grundläggande rörelser och poser.

Teknik är dramatiska luftsprång, hopp och volter. Elitgymnastik kommer faktiskt från klassisk kinesisk dans! Kampsport är också besläktad med klassisk kinesisk dans.

Yun är oerhörd viktigt i klassisk kinesisk dans och något man inte kan undgå när man tittar på den genuina konstformen. Yun är dansens själ, dansarens hållning, utstrålning och inre känslor uttryckta genom rörelser, ansiktsuttryck och blick.


Björn Skifs såg Shen Yun Performing Arts uppträda på Cirkus i Stockholm den 27 april 2011. (Foto: Ming Ya / Epoch Times)

Björn Skifs såg Shen Yun Performing Arts uppträda på Cirkus i Stockholm den 27 april 2011. (Foto: Ming Ya / Epoch Times)

Magiskt och himmelskt vackert

Många som sett Shen Yuns föreställningar har berättat om upplevelser bortom förväntningarna.

– Det här är det bästa, det bästa evenemang jag har varit på i hela mitt liv … Tårarna rann, för den själfullhet, den värdighet, kraft, och kärlek som dessa människor utstrålade var häpnadsväckande … Detta är det djupa och essentiella syftet med underhållning, det finns ingenting bortom detta, ingenting, sade Jim Crill, producent inom nöjesbranschen i en intervju med NTD Television den 8 maj 2012.

Artisten Björn Skifs såg Shen Yun på Cirkus i Stockholm 2010:

– Otroligt vackert. En grace och skönhet som jag inte hade förväntat mig, inte vågat hoppas på. Man förstår att det är en urgammal kultur och man blir glad för att den lever kvar i modern form. Kvällen var klart positiv. Jag tycker att man ser för lite av sådant här. Framförallt finns där ett lugn tycker jag, sade Björn Skifs in en intervju med Epoch Times.

Samexistens mellan människa och natur

Mycket av den traditionella kinesiska kulturen i Kina har förstörts under det drygt 60-åriga kommuniststyret. Shen Yun arbetar för att återuppliva värdena från den gamla civilisationen. Även personer från fastlandskina erkänner Shen Yun.

– Den traditionella kinesiska kultur som Shen Yun ger uttryck åt räcker för att låta det kinesiska folket leva ett välsignat och lyckligt liv, sade Guo, en handelstjänsteman från Kina.

Kina kallades förr i tiden även för Shen Zhou, vilket betyder det gudomliga landet. Enligt kineserna är den traditionella kulturen inspirerad av himlen; människan och naturen samexisterar i en ständig strävan efter harmoni.


Emmy- och Oscar-belönade Robert Stromberg var scenograf för filmerna Avatar och Alice i Underlandet. Han såg Shen Yuns föreställning i Los Angeles i juli 2010. (Foto: Epoch Times)

Emmy- och Oscar-belönade Robert Stromberg var scenograf för filmerna Avatar och Alice i Underlandet. Han såg Shen Yuns föreställning i Los Angeles i juli 2010. (Foto: Epoch Times)

Animerad bakgrund

Den animerade bakgrunden har imponerat på de bästa producenterna inom underhållningsbranschen. Till exempel har Robert Stromberg, en av männen bakom filmen Avatar, lovordat tekniken. Animeringarna för publiken från Himalayas höjder, genom avlägsna byar, till grässlätterna i Mongoliet och miljöerna i olika dynastiers hov.

– Det är helt underbart, så inspirerande. Jag tror jag kan ha funnit en del nya idéer för nästa Avatar, utbrast Robert Stromberg efter att ha sett föreställningen i Los Angeles juli 2010.

– Det var ett intressant sätt att använda interaktiva element, som jag tror, när den utvecklas vidare, kan bli en ny konstform i sig, ett liveuppträdande blandad med digital projektion och kanske en 3-D så småningom, vem vet, sade Stromberg.


Kaspar Märtig, trumpetare (h), Alexander Wilson, trumpetare (v) och Shen Yun Symphony Orchestra framförde Antonio Vivaldis konsert för två trumpeter i C-dur på Carnegie Hall den 28 oktober 2012. (Foto: Dai Bing/NTD Television)

Kaspar Märtig, trumpetare (h), Alexander Wilson, trumpetare (v) och Shen Yun Symphony Orchestra framförde Antonio Vivaldis konsert för två trumpeter i C-dur på Carnegie Hall den 28 oktober 2012. (Foto: Dai Bing/NTD Television)

Stor orkester och Haute Couture

Shen Yun uppträder med en orkester på cirka 40 musiker som även hållit en koncert på Carnegie Hall i New York hösten 2012. Varje dansnummer är noggrant synkroniserat med orkestern som består av såväl klassiska västerländska som traditionellt kinesiska instrument, till exempel erhun; ett tvåsträngat fiolliknande instrument med en 4000-årig historia.

Även kostymerna är anmärkningsvärda. Den framstående internationella modeskaparen Harry Darsono kallar Shen Yun för scenkonstens haute couture, efter att ha sett uppträdandet i Taipei den 25 mars 2012.

Konstens beskyddare

Shen Yun tilldelades utmärkelsen Montblanc de la Culture Arts Patronage som konstens beskyddare, den 12 mars 2012 vid Lucent Danstheater i Haag, Holland.

”Vi är mycket stolta över att tilldela Shen Yun Performing Arts vår Montblanc de la Culture Arts Patronage Award. Som en symbol för vårt erkännande och respekten för det rika kinesiska kulturarvet som ni [publiken] kommer att upptäcka under denna magnifika föreställning. Fem tusen år av förtrollande historia visas för er av de otroligt begåvade artisterna i Shen Yun ”, sade Jan van Holten, verkställande direktör för Montblanc International B.V. i ett gratulationsuttalande.

Shen Yun Performing Arts som har sin bas i New York, turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. På lördag 6 april har Shen Yun en föreställning i Linköping på Konsert & Kongress och den 8 och 9 april föreställningar i Stockholm på Cirkus, Djurgården.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell kinesisk kultur, världsturnén 2013, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner för Shen Yun Performing Arts.