"Shen Yun talar till vår själ"
John Hone och hans fru Lola såg Shen Yun på San Francisco War Memorial Opera House den 10 januari. (Foto: Gary Wang/Epoch Times)


– De flyter fram med sådan lätthet, sade John Hone när han och hans fru Lola såg Shen Yun Performing Arts världsberömda dansare uppträda på San Francisco War Memorial Opera House den 10 januari.

– Det har verkligen varit bra, mycket vackert, sade John Hone, vice vd i fastighetsbolaget Colliers International.

Shen Yun är baserat i New York, och har som sitt uppdrag att återuppliva 5 000 år av kinesisk kultur och historia genom klassisk kinesisk dans och musik. Många dansnummer berättar historier och legender från det gamla Kina.

– Berättelserna är universella och talar till människans känslor, till vår själ, till något som finns djupt inom oss alla som man inte kan beskriva i ord. Genom koreografin och dansen förmedlas det utan ord. Det är så vackert, föreställningen talar till själen inte till intellektet. Man snarare känner den istället för att intellektualisera den, sade John Hone.

På Shen Yuns hemsida berättas att klassisk kinesisk dans har en rikedom av uttryck. Den har förts vidare genom dynastierna under tusentals år. Dansen förmedlar en inre mening och känslor genom uttrycksfulla steg och rörelser.

– De spelar på känslor vi alla känner igen: sorg, glädje, kärlek och grymhet, de använder alla livets beståndsdelar, sådant som vi alla kommer i kontakt med.

Han sade att han fascinerades av allt han fått lära sig om traditionell kinesisk andlighet, eftersom han inte trott att det fanns tro och andlighet i Kina.

Enligt Shen Yuns hemsida bygger traditionell kinesisk kultur på universella värden som generositet, rättvisa, tro och respekt för det gudomliga.

– Det finns en skapare som har skapat allt det här och Han är fortfarande kvar. Det är rent och äkta, sade John Hone.

Hans fru, Lola Hone, som ursprungligen kommer från Uzbekistan, såg i Shen Yun den ”mänskliga själen uttryckas genom konsten”, sade hon.

– Jag önskar att jag kunde dansa så där. Jag skulle vilja vara som dem…få själen att lyfta. Det är nästan som jag är med dem i dansen, sade Lola Hone.

Dansnumret som berättade den klassiska legenden om mångudinnan Chang’e tyckte hon mycket om.

När Lola Hone såg berättelsen om gudinnans färd till månen gestaltas av Shen Yun på scenen, tänkte hon att så skulle hon också kunnat göra.

– Man blir en del av berättelsen, man sitter inte här – man är där. Det känns som att själen är där, är med i dansen. Man påverkas och förändras av alla färger och regnbågar.

Varje framträdande av Shen Yun är verkligen en regnbåge av färg. Dansarna har vackra handsydda dräkter och olika färgglada tillbehör som solfjädrar och näsdukar.

Lola Hone slogs av alla detaljer och skönheten i scendräkterna.

Lola Hone sade att föreställningen ”alltid är ren, och nära Gud. Den förändrar ens sinne,sättet man lever och tänker. Det finns någonting verkligt gott som man tar med sig därifrån. Den berör ens hjärta.”

Hon blev också förälskad i musiken, där Shen Yuns levande orkester blandar instrument från öst och väst till ett unikt och harmoniserat sound. Hon beundrade klassiska kinesiska instrument som den kinesiska violinen, erhun.

Lola Hone känner att det finns en ”imponerande visdom” i den kinesiska kulturen som har väldigt stor kraft.

– Det är läkande. Den är väldigt bra för barn, ja för alla åldrar.

Hennes man John, kallade Shen Yuns föreställning ”ett otroligt uppbåd av färger och rörelse”.

– Den talar till människans själ, att vi kan övervinna motgångar och klara svårigheter.

 

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.