Shen Yun skapar en bro mellan kulturer och människor
Ingrid Fraser på Shen Yuns kvällsföreställning i Oslo Konserthus den 14 mars. (Foto:Pirjo Svensson/The Epoch Times)


Ingrid Fraser, utbildad inom Rudolf Steinermetoden och eurytmidans som används inom Steinerskolan, såg Shen Yun Performing Arts andra föreställning den 14 mars i Oslo Konserthus.

– Den var vacker och färgerna var speciella, en underbar färguppvisning. Jag gillade sidentygena, rörelserna, och att sidenet skapade en mängd rörelser. Dansrörelserna var vackra och innehöll väldigt mycket känsla. Programvärdarna sa … att [dansarna] också var skolade att skildra olika känslomässiga uttryck, och jag kunde känna det, sade Ingrid Fraser.

Frazer sade att orsaken att hon kom till [föreställningen] var att hon ”såg en underbar affisch och drogs till ordet Divine Performing Arts”.

– Jag upptäckte att Rudolf Steiner hade inspirerats av de kinesiska traditionerna. Jag såg att de rytmiska rörelserna i dansen påminde om hur vi använder rytmerna i dansen inom Rudolf Steinerskolan. Vi använder också mycket siden och färger.

– Inom modern dans använder man lite kläder, nästan inga alls, så man kan se kroppsfysiken mycket väl, men det här var mycket mer än kroppsrörelser, sidenet gav upphov till att rörelserna blev fylliga och runda.

– Det fanns mycket rytm i dansen och det påminner mig också om folktraditioner.

– Jag såg även buddistisk filosofi. Det var mycket spännande att det fanns en förbindelse, en brygga mellan, den andliga tron inom Dafa och deras värderingar och mina, som kommer från den kristna traditionen.

– Jag anser att de (Shen Yun) har skapat en verklig brygga, och den här konsten ger en möjlighet att bygga en bro mellan många kulturer och människor.

– [Efter att ha sett förställningen] känner jag mig mycket närd … och känner det fint i hjärtat och är positiv. Det var också ett uppvaknande för mig, att se in i den kinesiska historian och kulturen, så nu uppskattar jag Kina mer. Jag tycker att det är viktigt med tanke på all immigration som sker nuförtiden. Vi har en väldigt begränsad inblick i vad det innebär att vara kines.

– Jag har lärt mig massor och har också fått en större respekt och större vördnad för den kinesiska kulturen nu, sade Fraser.

 

Epoch Times är stolta sponsorer av Shen Yun Performing Arts (Divine Performing Arts)  2009 års världsturné. Mer information finns på hemsidan: shenyunperformingarts.org