Shen Yun påminde om budskapen vi har inom oss
På annandag påsk såg Dr PK Mahanandia "en underbar föreställning" tillsammans med Charlotte von Schedvin. De såg Shen Yun Performing Arts föreställning på Cirkus i Stockholm. (Foto: NTD Television)


På annandag påsk kom PK Mahanandia tillsammans med sin kärlek Charlotte von Schedvin, för att se Shen Yun Performing Arts föreställning på Cirkus i Stockholm.

– Det var en underbar föreställning. Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv. Det var något för själ och kropp, inte bara… PK Mahanandia tystnar och pekar på sina ögon.

PK Mahanandia hittade sin själfrände och stora kärlek i Indien, men hon var svenska och adlig och han en kastlös. Hon återvände till Sverige men han hade inga pengar. Det var ett hinder som skulle överkommas och med stor beslutsamhet och uthållighet cyklade han från Indiens djungler till Sverige, för att nå sitt mål, Charlotte.

Det tog honom nästan fem månader, nu har PK Mahanandia bott i Sverige i 40 år. En del av den mystik han växte upp med sågs i föreställningen och efteråt sade han:

Koppling mellan himmel och jord

– Jag njöt av skönheten och elegansen. Det var som om man var uppkopplad, föreställningen hade kopplat ihop jorden med himlen. Vi kommer från himlen och vi ska återvända till himlen. Det är realistiskt och man får inte glömma bort det.

Den inledande dansberättelsen och den avslutande berättelsen handlar om vår koppling till himlen, så man ser denna koppling i föreställningen, menade han.

– Du kan försöka återvända till himlen, genom kärlek, genom barmhärtighet. Det var ett trevligt budskap.  Jag önskar att varenda människa kunde se Shen Yun och se budskapet. Vi har redan budskapet inom oss, men vi har glömt bort det, sade han.

Charlotte von Schedvin talade också om budskapet i föreställningen.

– Jag tror att gnistan, den gudomliga gnistan, flödar genom allt som artisterna framförde. Jag är mycket glad över att de turnérar runt om i världen för att sprida budskapet, som är mycket viktigt speciellt nuförtiden. De gör en stor arbetsinsats för mänskligheten, sade hon.

Hedersdoktor och kulturambassadör

För sitt arbete för mänskliga rättigheter utsågs PK Mahanandia 2012 till hedersdoktor av Utkai University of Culture i Orissa så han refereras ofta till som Dr PK Mahanandia. Han föddes i Orissa och är nu dess kulturambassadör i Sverige.  

– Jag är i grunden konstnär men nu är jag pensionerad. Jag undervisade i målning och teckning, berättar han.

Charlotte von Schedvin berättar att hon arbetat som musiklärare men att även hon sedan ett år tillbaka är pensionär. Nu lär hon ut yoga.

Hon talade om att hon berördes av allting i föreställningen, men det tvåsträngade instrumentet erhu som solisten Mei Xuan spelade på, överträffade allt.

Den tvåsträngade erhun

– Underbart. Den gick rakt in i hjärtat. Den där subtila känsligheten hon förmedlade till oss, var oerhört berörande. Jag upplevde henne som en enhet, som om hon var ett med sitt instrument.

– Det var kärlek, villkorslös kärlek, sade Charlotte von Schedvin och ett mjukt skratt bubblade fram där hon stod tillsammans med mannen i sitt liv.

Som musiklärare intresserade hon sig även för sångerna. ”Sångerna ger röst åt förhoppningar som format kinesisk kultur i århundraden” står det på Shen Yuns hemsida. Bel canto-solisterna sjunger med mäktiga röster.

– Det visade kapaciteten. Vi har outtömliga krafter, sade den tidigare musikläraren.

Godheten segrar

När dansberättelserna kommer på tal, sade Charlotte von Svedvin:

– Det är alltid det här, ljuset och mörkret, och det är ju vi människor som skapar det i våra tankar, och fortsatte hon:

– Det är alltid bra att godheten segrar.

NTD Television, Barbro Plogander rapporterade, tilläggsrapportering Pirjo Svensson.

Shen Yun Performing Arts ger föreställningar i Paris 10-12 april, 14-16 april i Bremen. För mer information, besök

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.