Shen Yun: Magi som berör
Conchita Feliu, som hade tagit med sig en grupp på 40 personer, sade att Shen Yun har skapat ett paradis bortom det vanliga livet. (Foto: Epoch Times)


Conchita Feliu, resebyråagent, såg Shen Yuns föreställning förra året i Barcelona och tyckte så mycket om den att hon i år tog med sig 40 personer för att tillsammans se föreställningen den 18 mars.

Hon var en av många Barcelonabor som förra veckan drogs in i en värld av klassisk kinesisk dans och musik genom Shen Yun Performing Arts, som genomförde föreställningar inför fulla hus den 17 och 18 mars på Gran Teatre del Liceu.

– Vi såg fram emot den med stora förväntningar, eftersom vi såg den förra året, och blev överväldigade. Det blev vi även i år, eftersom det finns många nya saker. Det är inte samma sak varje år, det är annorlunda. Olika danser, legender… dräkterna är underbara, särskilt de manchuriska och de med långa ärmar. Det fanns en tenor, en bas, en sopran, en mängd olika saker, och en orkester som inte förtjänar 10 poäng, utan 12, sade hon.

Conchita Feliu sade att hon kände det som om hon svävade på ett moln. Hela produktionen var något alldeles speciellt, och hon kände att de andra i hennes grupp också njöt av alltsammans.

– Eftersom det får en att känna som om man är i ett paradis. Vi är så vana vid det vi alltid gör, så det här får dig att drömma. Man drömmer med denna föreställning, åtminstone för ett par timmar, och sedan kommer vi tillbaka till verkligheten, sade hon.

barcelona 2

Abel Hernandez, journalist och skapare av modebloggen Mister Bag, tyckte att han fördes till en annan värld genom Shen Yun. (Foto: Epoch Times)

– Det var som att titta på magi, sade Abel Hernandez, journalist och skapare av modebloggen Mister Bag, efter att ha sett dansföreställningen vars tema är att återuppliva 5 000 år av kinesisk kultur.

Abel Hernandez sade att det verkligen berörde hans själ.

– Man kommer in i en annan värld. Vid den tidpunkten är man inte här, man är i himlen, i en himmel med kinesiska traditioner, sade han.

Abel Hernandez beskrev en värld där himmelska jungfrur och älvor bar dräkter som var perfekt sydda och formade på alla sätt. Det var en värld av fantasier, där karaktärer som Apkungen reste till himlen och under havet. Dansarna rörde sig så graciöst, som om de skulle kunna flyga. Sångsolisterna framförde ett sådant budskap att det trots att de sjöng på kinesiska fick honom att be om extranummer.

– Jag vill gärna tillbaka dit; jag vill se det igen. Just nu har jag en känsla… som om jag fått en introduktion till Kina… Jag känner inre frid, verkligen, sade han.

Det Kina som Shen Yun vill dela med sig till världen återspeglar den autentiska traditionella kinesiska kulturen, enligt det New York-baserade företagets hemsida. Den 5 000 år gamla kulturen sägs vara gudomligt inspirerad, och det är företagets uppdrag att dela den med världen med hjälp av konsten.

barcelona 3

Georgina Rigola, chef för internationella danstävlingar, tyckte att det var som om Shen Yun kom från himlen. (Foto: Epoch Times)

Georgina Rigola, tidigare dansare på Teatre del Liceu, och chef för en årlig internationell danstävling som hålls i Barcelona, sade att ”allt var perfekt.”

– Artisternas känslighet … jag älskar det, sade hon på premiärkvällen.

Hon sade att hon fick en känsla av att denna kultur är gudomligt inspirerad, att det var något som överförts till de forntida kineserna från himlen.

– Allt, koreografin, scenografin, de böljande dräkterna gör att man känner att de verkligen är på en högre plats, att de inte är från denna jord, sade Georgina Rigola, och tillade:

– Och jag vet hur svårt det är att uppnå detta; det är därför jag älskar att se dem.

Syftet med konst är att ge en trevlig stund sade hon, och Shen Yun gjorde det. I en värld fylld med konflikter och motgångar är det ännu viktigare, sade hon. Det är glädjande att Shen Yuns artister tycker att det är värt att skapa något fredligt, för att göra publiken harmonisk, sade Rigola.

– Det ger en lugn och harmoni, och man njuter av musiken och bilderna. Jag tror att alla verkligen behöver det här nuförtiden.

Den världskända före detta modellen Francina Diaz Mestre som öppnade Spaniens första modellskola på 1980-talet, sade hon att tyckte Shen Yun var något alldeles extra.

– Disciplinen, artisteriet, och orkestern – det är sensationellt! utbrast Francina Mestre.

Hon tillade att hon var särskilt överväldigad av föreställningens slutscen.

– Det är som en tidstunnel som aldrig tar slut, och att hoppet inte gått förlorat.

Almudea Ferrer och Catherine Yang rapporterade.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Shen Yuns Europaturné 2016 pågår med föreställningar i Brno 26-27 mars. Till danska Århus kommer Shen Yun 12-13 april.

Shen Yun ger sinnesro

Före detta dansare: ”Shen Yuns dansare visar den yttersta perfektionen”