Shen Yun lärde hotelldirektör en del av Kinas historia
Det äkta paret Roshan och Jimutha Malalatunga blev imponerade av den vackra Shen Yun-föreställningen i Linköping den 6 mars. (Foto: Yvonne Kleberg, Epoch Times)


I den vackra vårkvällen den 6 april i Linköping, uppträdde Shen Yun Performing Art New York Company inför en fullsatt salong. En av stadens hotelldirektörer, Roshan Malalatunga, kom med sin fru Jimutha.

För nitton år sedan kom Roshan Malalatunga till Sverige från Sri Lanka för att studera. Efter studierna arbetade han som controller och är nu hotelldirektör för tre hotell i Linköping.

Han menade att Shen Yun har gjort ett jättebra arbete med att återuppliva den traditionella genuina kinesiska kulturen.

– Det var en utomordentlig föreställning som på bara ett par timmar visade Kinas historia genom 5 000 år, sade Roshan Malalatunga.

Öppningsscenen, Nedstigning till världen, beskriver en himmelsk skara som lyssnar till Buddha, som ber dem att stiga ned med honom till Jorden och skapa en storslagen historia.

Den scenen fann Roshan väldigt intressant. Hans förståelse var att scenen visar att buddhismen kommer från universum.

– Det talas om universums oändlighet och att vi inte är ensamma. Musiken, dansen och den digitala bakgrundsprojektionen visade mycket vackert att Karlavagnen och universum är en och samma sak.

Hans fru Jimutha inflikade att det finns de som förföljs av sin tro i dagens Kina, vilket Shen Yun också gestaltar. Hon sade:

– Det ska inte vara så, man ska få tro på det man vill. Inte bli förföljd på grund av sin tro, tycker jag.

Hennes man fortsatte på det temat och talade om en sång som kom näst sist i programmet, där en sopran sjunger om den röda demonens lögner.

– Min tolkning är att den röda draken är en röd demon eller det röda kommunistiska Kina, som är ond och försöker förfölja hela landet.

Roshan tycker att det vore bra för politiker, barn och ungdomar, att lära sig mer om den kinesiska kulturen eftersom den är den största och äldsta kulturen i världen.

– För oss var det väldigt intressant, vi kände bara till lite om deras kultur. Vi fick också lära känna många av deras minoriteter som vi inte visste om tidigare. Det var mycket pikant, sade Jimutha.

Yvonne Kleberg och Barbro Plogander rapporterade.

Shen Yun Performing Arts, med bas i New York turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. Den 12 -13 april har Shen Yun de sista föreställningarna på sin Europaturné i Paris.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org .
Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing arts.
Epoch Times publiceras i 35 länder och på 21 språk.