Shen Yun: "Kultur på hög nivå"
"Det var fantastiskt, det är kultur på hög nivå", sade Stefan Lindström efter Shen Yuns föreställning på Cirkus den 6 april. Svetlana Smirnova hade köpt biljetter till sambon och sin dotter Yulia Smirnova, för hon ville ge dottern en introduktion till en annan dans. (Foto: Yvonne Kleberg/Epoch Times)


Familjen Lindström-Smirnova lät sig föras på en resa genom Kinas 5 000-åriga historia på annandag påsk, när Shen Yun gav sin tredje föreställning på Cirkus i Stockholm. ”Kultur på hög nivå”, sade Stefan Lindström efteråt.

Kina är den enda kultur i världen som har 5 000 år av kontinuerligt nedtecknad historia, berättades det på Shen Yuns hemsida. ”Den har lämnat efter sig otaliga litterära klassiker, historiska dokument, kulturlämningar och nationella förteckningar som speglar dess enorma omfattning.”

Med minst 55 etniska minoriteter med olika livsstilar, olika geografiska förutsättningar, 20 dynastier genom historien med vitt skilda kulturer, såväl jordiska som himmelska varelser, legender och myter, finns det mycket för Shen Yun Performing Arts att berätta med sin scenkonst.

Kultur på hög nivå

— Det var fantastiskt, det är kultur på hög nivå. Dessutom var det en sådan fantastisk musikinstrumentering, dansarnas uppträdande och framförallt inlevelsen, sade Stefan Lindström efter föreställningen.

Stefan Lindström, som idag jobbar med miljö var tidigare ljudingenjör. Han har bland annat varit med och restaurerat Jussi Björlings Naxosutgåvor.

Svetlana Smirnova ville ge dottern Yulia en inblick in i annan dans än den med popmusik i grunden och köpte biljetter till Shen Yun. Yulia tränar själv dans. Hon gick från att ha varit skeptisk till att bli djupt imponerad av Shen Yuns kinesiska danser.

— Jag fick uppleva hur de uttrycker sina känslor genom dans, sade Yulia Smirnova, som tänker berätta om Shen Yun för sin danslärare.

 "Den klassiska kinesiska dansen består av tre huvudkomponenter: Yun (uttryck, uttryckssätt, upplevelse) form och teknik", enligt danskompaniets hemsida. Yun översätts här som ”stil”. ”Stil” kan bäst beskrivas som ett slags inre ”själ” eller ande. Den innehåller många komponenter som har gett den rika uttrycksmöjligheter. ”Den kan på ett livfullt sätt skildra händelser i det dagliga livet såväl som på ett djupgående sätt uttrycka känslor”.

Kulturen vinner över diktaturen

Grunden till Kinas 5 000-åriga civilisation har varit de tre religionerna konfucianism, buddism och daoism. Det kinesiska folket har genom historien varit djupt andligt och försökt att leva efter principer som att ”människa och natur måste vara i balans” och ”respektera himlen för att veta sitt öde”.

Stefan Lindström förvånades över att han inte känt till detta tidigare.

— Det värmer i själen på djupet, skulle jag vilja säga. Man sjunker in i någonting som är stort, överväldigande, det blev mer eller mindre en religiös upplevelse, sade han.

Alltsedan kommunistpartiet tog makten i Kina har de systematiskt försökt att utplåna traditionell kinesisk kultur. Shen Yun ser som sitt uppdrag att återuppliva den. Som en del av föreställningen visar de exempel på hur kommunistpartiet förföljer andlig tro och Svetlana Smirnova som växte upp i Sovjetunionen, kände igen sig.

— Jag känner igen hur, som jag uppfattar det, kommunistiska sidor vill tränga ned kulturen. Och hur kulturen ändå vinner över diktaturen som de haft under lång tid. Det var trevligt att titta på i dansform, sade Svetlana Smirnova.

Shen Yun ger en sista föreställning i Stockholm tisdagen den 7 april klockan 19.

Yvonne Kleberg och Susanne W Lamm rapporterade.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.