Shen Yun kommer till Stockholm i påsk
Det var fullsatt när Shen Yun Performing Arts visade sin föreställning på Lincoln Centers teater David H. Koch den 17 januari. (Foto: Dai Bing/Epoch Times)


Fem årtusenden av kinesisk kultur virvlar förbi under en föreställning med Shen Yun Performing Arts. Shen Yuns kännetecken är klassisk kinesisk dans och den har blivit älskad av publiken runt om i världen. Årets Europaturné startade i Genève den 26 februari och danskompaniet kommer till Cirkus på Djurgården i Stockholm under påskhelgen. 

Shen Yun har tagit som sitt uppdrag att återuppliva den 5 000 år gamla, nästan helt bortglömda kulturen i Kina. 

Det New York-baserade danskompaniet har genom åren setts av miljoner människor. Med världens främsta dansare i klassisk kinesisk dans har Shen Yun hyllats på världens stora scener, och blivit till ett internationellt fenomen.

Varje år skapar Shen Yun en ny föreställning med klassisk kinesisk dans, fantastiska dräkter, ny musik, och bakgrundsscener med den senaste datateknologin inom animation.

Jim DeCicco, som är prisbelönt produktionsledare i Hollywood, chef på ett Wall Street-företag och finanskonsult med eget radioprogram, såg Shen Yun Performing Arts för första gången i mars 2014, på Segerstrom Center, i Costa Mesa, Kalifornien. 

– Som professionell ser jag detaljerna. Riktigt bra framträdanden är de som når bortom det, där man är så inne i själva innehållet att man inte tänker på det tekniska längre…Man är helt enkelt verkligt närvarande och njuter av det hela. Och det är just vad som hände under det här framträdandet. ”Shen Yuns framträdande var verkligen, verkligen unikt. Det var överväldigande”, sade Hollywoodproducenten Jim DeCicco, när han sett Shen Yun vid Segerstrom Center, Kalifornien, den 12:e mars 2014. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)

 

– Shen Yuns framträdande var verkligen unikt… överväldigande. Med alla dräkternas färger och synkroniseringen mellan dansen och musiken, och tekniken till videon och bakgrunden..det var fulländat, sade DeCicco. 

Grunden för Shen Yuns framträdande är klassisk kinesisk dans, en disciplin som har förts vidare genom årtusenden och blivit ett komplett danssystem. Shen Yun presenterar världens främsta klassiskt skolade dansare.

En av Shen Yuns dansprofiler är Tim Wu, och han förklarade om den klassiska kinesiska dansen:

– Klassisk kinesisk dans har sina egna unika tekniker och rörelser som är helt olika annan dans. Det handlar om hur man gestaltar en karaktär, uppträder och hur man använder teknikerna för att göra dansen till något fantastiskt… Betoningen ligger inte bara på det yttre, utan även på vad som finns i ens inre, säger Tim Wu i en Shen Yun-video

Shen Yun har nu fyra kompanier som turnerar globalt och alla har sin egen orkester. Shen Yuns orkestrar har skapat ett eget dramatiskt och unikt sound. Den västerländska symfoniorkestern sammanvävs med klassiska kinesiska instrument med distinkta toner och stilar. 


Vania Angelova frå, en av Bulgariens hyllade kompositörer, på Place des Arts i Montreal den 8 januari. (Foto: Evan Ning/ Epoch Times)

Vania Angelova frå, en av Bulgariens hyllade kompositörer, på Place des Arts i Montreal den 8 januari. (Foto: Evan Ning/ Epoch Times)

Dirigenten för Shen Yuns orkester under Europaturnén är Kiril Tarpov. En av hans vänner, Vania Angelova, bulgarisk professor i musikkomposition, och ett stort namn internationellt, såg föreställningen i Montreal, Kanada den 8 januari 2015. Trots att hon känner väl till Tarpovs talang, var hon inte beredd på vad som skulle hända under föreställningen, hon blev imponerad.  

– Jag är till och med lite chockad. Jag grät flera gånger. Det här är ett beundransvärt, fantastiskt skådespel enligt mig. Sådana underbara och unika dansare och musiker, sade hon och tackade Tarpov och tillade:

– Hans händer omfamnade alla artister som en enda organism, med en gemensam puls, tack så mycket för denna oförglömliga kväll.

Den traditionella kinesiska kulturen anses vara gudomligt inspirerad, kan man läsa på Shen Yuns hemsida.  Den andliga kopplingen var något som den tyske författaren Roland Ropers reflekterade över, när han för tredje gången såg Shen Yuns föreställning i Berlin 2014.


Roland Ropers, författare, förundrades över Shen Yun i Berlin den 22 mars 2013. Foto: Matthias Kehrein/Epoch Times)

Roland Ropers, författare, förundrades över Shen Yun i Berlin den 22 mars 2013. Foto: Matthias Kehrein/Epoch Times)

– Det är som himmelriket på jorden…Jag är helt förundrad över att en tradition kan presenteras så levande.

– Jag hoppas att den här föreställningen erövrar världen och människornas hjärtan… Den representerar verkligen en förändring som kan hända om man låter sig dras med. Det är en vädjan till mänskligheten, som kallar på dem att vakna upp, sade Ropers, som skrivit boken "The Practice of Zen Meditation".

"Ett särdrag hos den kinesiska civilisationen är att dess historia oavbrutet har dokumenterats och förts vidare under 5 000 år, ibland levande detaljerat. Därför har Shen Yun tillgång till ett omfattande källmaterial, vilket möjliggör återskapandet av den forntida kulturen på dagens scener", kan man läsa på företagets hemsida.

Det var just Shen Yuns uppdrag att bevara den kinesiska traditionella kulturen lockade Joel Etienne, vd på advokatfirman Joel Etienne Barrister & Solicitor, tillbaka för tredje gången till kompaniets framträdande i Toronto den 22 januari 2015. 

– Shen Yun är en fantastisk upplevelse, sade Joel Etienne entusiastiskt i en intervju med NTD Television. 

– Den är en upplysande upplevelse, men för mig är den också en global upplevelse, för jag inser att Shen Yun är den enda i världen som kan ge mig historisk liturgi, historiska heliga skrifter, historisk poesi, historisk dans, sång, melodi som är tusentals år gammal. 

– Och det kan jag inte få någon annanstans av en ensemble.

Detta storslagna kulturarv från Kina, då buddhistiska, taoistiska och andra andliga skolor utgjorde hjärtat i samhället, där det centrala var tanken på harmoni mellan himmel och jord, återupprättas nu av Shen Yun som delar det med omvärlden, och publiken i Stockholm den 4 – 7 april. 


Shen Yun Performing Arts kommer att framträdda på anrika Cirkus på Djurgården i Stockholm med början den 4 april. (Foto: Roger Luo/ Epoch Times)

Shen Yun Performing Arts kommer att framträdda på anrika Cirkus på Djurgården i Stockholm med början den 4 april. (Foto: Roger Luo/ Epoch Times)

Shen Yun ger härnäst föreställningar Europa i Lodz, Polen, den 7 – 8 mars för att sedan uppträda i Wien, Österrike den 10-11 mars. Shen Yun kommer till Stockholm, Cirkus, 4-7 april 2015. För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org. 

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Uppdaterad kl 10.00 15-03-07