Shen Yun inledde sin turné 2012 med premiär i Dallas
Rick Krupka (vänster), William Peterson (höger) vid Shen Yuns föreställning i Dallas. (Foto: Catherine Yang/The Epoch Times)


Publiken lämnade Winspear Opera House i Dallas, fyllda med inspiration från den 5000-åriga kinesiska kulturen, den 16 december, efter att ha sett premiären av Shen Yuns turné 2012.

Bland dem som kom till föreställningen fanns Rick Krupka, VD vid ett större företag. Hans nyfikenhet hade väckts av den klassiska kinesiska dansen och musiken.

– Den var lugnande men samtidigt drogs man med. Det kändes verkligen som om man blev en del av musiken och dansen, sade han.

Han hade fått veta om Shen Yun genom sin granne, tillika pensionerade brandchefen Peterson, som i sin tur fått reda på  föreställningen vid ett Rotarymöte.

– Det är svårt att beskriva. Det här har jag aldrig upplevt tidigare och det var verkligen intressant. Jag visste inte mycket om kinesiska traditioner förut, det har verkligen öppnat mina ögon för det kinesiska folkets historia,” sade Peterson.

Krupka instämde:

– Det var fantastiskt. Koreografin var fenomenal. Fantastiska färger och musiken var alldeles förträfflig. Allt blev så levande, vilket var fantastiskt.”

Shen Yuns danser åtföljs av animerade bakgrundsprojektioner som tar publiken till himmelska paradis, antika platser och landskap i olika regioner i Kina.

– Man ville bara veta vad som skulle hända härnäst. De gymnastiska inslagen och flipsen var bara så smidiga och djärva att man bara ville se mer,” sade Krupka.

Shen Yuns särdrag är klassisk kinesisk dans och etniska folkdanser. Akrobatik och gymnastik sägs ofta likna den klassiska kinesiska dansens tekniker med flips och volter men i själva verket härstammar de från just klassisk kinesisk dans.

Årets föreställningar har en story som handlar om att det goda belönas och att det onda straffas, ett begrepp som har ärvts från forntiden till dagens Kina, vilket Krupka upplevde som övertygande.

– De politiska nyanserna blandade med de historiska gav en bra balans. Det gav oss en bild av det traditionella arvet i bakgrunden, tillsammans med hur dagens kinesiska regering sprider missämja och oro.

För mer information besök: ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska.