Shen Yun har landat i Sverige
Shen Yuns artister poserar med välkomstbanderollen på Arlanda flygplats den 2 april 2015. (Foto: Li Zhihe/Epoch Times)


Den 5 000 år gamla traditionella kinesiska kulturen har landat i Sverige, i form av Shen Yun Performing Arts.  Det hördes glada rop från dem som kommit för att välkomna på Arlanda flygplats, när truppen kom ut i ankomsthallen. 

För sjätte gången kom den hyllade scenkonstgruppen till Stockholm. Alla västerlänningar inser kanske inte betydelsen av Shen Yuns ankomst. Kineserna har inte själva möjlighet att uppleva denna traditionella kultur i hemlandet. Men ryktet om Shen Yun har spridit sig i Kina och många många kineser reser utomlands för att kunna se scenkonstgruppen.

Tian Xiulu, en unga kvinna bosatt i Oslo, hade kommit til Arlanda. Hon har väntat flera år på att få se Shen Yun. Hon har bara sett en dvd med en föreställning i Kina.

– Jag har längtat så länge. Redan i Kina ville jag se dem och nu har jag en chans eftersom jag flyttat till Norge. Det ska bli underbart, säger hon med ett strålande leende.Tian Xiulu kom från Oslo för att se Shen Yun som hon ”längtat efter i flera år”. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)

Återupprättar gammal tradition

Vasilios Zopounidis, företagare och lokal arrangör för showen, är också nöjd och glad. Han förklarar varför han år efter år varit med och arrangerat föreställningarna på Cirkus i Stockholm.

– Shen Yun återupprättar den 5 000 år gamla kinesiska kulturen, som i princip har utplånats i Kina under de senaste årtionden.  Och de gör de på det vackraste sätt man kan tänka sig, via scenkonst, sång och musik, och klassisk kinesisk dans, sade Zopounidis.

Det är något Shen Yun förtjänar mycket respekt för, anser Zopounidis.

– Det är något beundransvärt. De återuppväcker essensen i den kinesiska kulturen, den värdegrund som finns i taoism, buddhism, och konfucianism, och ledorden sanning, godhet, tålamod utgör dess kärna. Det är något otroligt vackert, inte bara för kineser utan också för oss i Sverige och hela världen.


Vasilios Zopunidis med sin fru Carita Zopounidis kom till Arlanda för att välkomna Shen Yun. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)

Vasilios Zopunidis med sin fru Carita Zopounidis kom till Arlanda för att välkomna Shen Yun. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)

"Västerlänningar förstår oss"

Shen Yun Performing Arts internationella grupp, har med sig en veteran inom den klassiska kinesisk dansen. Tiejun Zhang som är gruppledare för Shen Yun Performing Arts International Group, har en gedigen dansutbildning i Kina och hon har arbetat inom balettakademin i Kanada under många år.  

Hon beskriver hur det känns att förmedla den traditionella kinesiska kulturen till västerlänningar genom konsten:

– Vi är så glada att se att västerlänningar verkligen förstår oss, eftersom dans och musik är  ett universellt språk. Vi använder kroppsspråk och olika uttryck så att människor förstår berättelsernas innebörder.

Gruppen har nyligen avslutat föreställningar i Storbritannien, och har haft många fina upplevelser under Europaturnén som började den 26 februari i Genève. Sedan har de uppträtt bland annat i Wien, Frakfurt, Antwerpen, Milano och Dublin.

– Många platser har varit så underbara. Vi kom precis från Manchester och Birmingham och det var fantastiskt där, publiken var så entusiastisk, sade en mycket nöjd Tiejun Zhang.


Tiejun Zhang är en högt utbildad dansare och danslärare från Kina, och har varit med Shen Yun från starten och är gruppledare för Shen Yun Performing Arts International Group. (Foto: Li Zhihe/Epoch Times)

Tiejun Zhang är en högt utbildad dansare och danslärare från Kina, och har varit med Shen Yun från starten och är gruppledare för Shen Yun Performing Arts International Group. (Foto: Li Zhihe/Epoch Times)

Hoppas uppträda i Kina snart

Trots att Shen Yun framför traditionell kinesisk kultur har ensemblen, som sagt, ännu inte kunna uppträda i Kina.

Det finns i själva verket ingen föreställning som denna i Kina idag, står det på Shen Yuns hemsida.

Förklaringen finns i kulturrevolutionen och kommunistpartiets systematiska försök att utplåna arvet från 5 000 år av civilisation. Tiejun Zhang är sorgsen över det men hon anar att en förändring är på gång.

– Jag tror att vi snart kommer att resa till Kina mycket snart. Tro det, tro det, säger hon med en tydlig inre övertygelse.

Hon hoppas också att många svenskar ska se föreställningen.

– Jag känner till en del om det svenska folket: De älskar naturen, bryr sig om varandra och har tolerans och tålamod. Om de har hört talas om oss, borde de komma och se oss.


Shen Yun möttes av en skara välkomnande fans. (Foto: Li Zhihe/Epoch Times)

Shen Yun möttes av en skara välkomnande fans. (Foto: Li Zhihe/Epoch Times)

Svensk ljudtekniker

Shen Yuns ljudtekniker Jacob Wallenberg kommer från Sverige. Han tycker naturligtvis det är speciellt att komma till hemlandet med gruppen. 

– Jag är verkligen glad över att vi är i Sverige, och jag tror att svenskarna verkligen kommer att njuta av föreställningen, sade Wallenberg, i en intervju med NTD television på Arlanda.

Han anser att alla kan lära sig något av den traditionella kinesiska kulturen.

"Kina har sedan urminnes tider varit känt som det ‘Himmelska Riket’. Denna benämning syftar inte enbart på Kinas styrka och position som Mittens Rike i Östasien. Den syftar på en tro att gudomligheter överförde en rik kultur till det kinesiska folket genom de olika dynastierna", står det på Shen Yuns hemsida,

– Det finns många värdefulla saker med den kinesiska kulturen som gör att människor från alla kulturer, inkluderat vår egen, kan förändras med föreställningen. Dess värderingar och skönhet gör föreställningen mycket upplyftande och positiv. Publiken kommer verkligen att njuta och dra nytta av den, sade Wallenberg.

Dans- och musikföretaget gästar Cirkus i Stockholm under påskhelgen, och ger fyra föreställningar från påskafton den 4 april fram till tisdag 7 april.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.