Shen Yun hänför publiken över hela världen
En färgsprakande presentation av den femtusenåriga kinesiska kulturen möter den häpna publiken vid den utsålda föreställningen med Shen Yun Performing Arts Touring Company som besökte David H. Koch Theater, i Lincoln Center, New York. (Foto: Dai Bing / Epoch Times)


Nästintill förlorad i öst reser sig essensen av en svunnen kultur åter i väst. Detta är den sista delen i en serie om nio artiklar, vilka utforskar traditionell kinesisk kultur och ger en djupare förståelse av det geniala hos det New York-baserade klassiska kinesiska danskompaniet Shen Yun Performing Arts.

Det verkar nästan ouppnåeligt att kunna ”återuppliva en 5000-årig gudomligt inspirerad kultur” som det anges i New York-baserade Shen Yun Performing Arts affärsidé. Trots det har Shen Yun lyckats göra just det. De turnerar samtidigt med tre lika stora danskompanier kors och tvärs över hela världen, och får nya fans från alla samhällsskikt med sina shower, sedan starten 2006 då ett kompani turnerade.

Förra året besökte Shen Yun 100 städer i 30 länder, och kommer att besöka ännu fler under 2012.


Sean O'Bryne och Kym Wilson, fanns bland de hänförda teaterbesökarna vid Dorothy Chandler Pavilion, Los Angeles, under Shen Yuns föreställning som var utsåld. (Foto: Med tillstånd av Radio Sound of Hope)

Sean O’Bryne och Kym Wilson, fanns bland de hänförda teaterbesökarna vid Dorothy Chandler Pavilion, Los Angeles, under Shen Yuns föreställning som var utsåld. (Foto: Med tillstånd av Radio Sound of Hope)

Bara över ett veckoslut nyligen bländade Shen Yun sin publik i tusentals, på tre av Nordamerikas största kulturcentra: New York, Los Angeles, och Toronto. De utsålda showerna fick publiken att strömma till, från vd:ar, konst- och modeintresserade till statliga tjänstemän, Shen Yun förtrollande dem alla.

Detta väcker frågan, hur en föreställning kan hyllas av en sådan mångfald människor? Däri ligger det magiska hos Shen Yun. Den tilltalar människor av alla nationaliteter, åldrar, och yrken.

En sådan dragningskraft är ett tecken på ett verkligt universellt artisteri som kombinerar det bästa av det moderna och det traditionella. Medan den högsta standard uppfylls för dansare och musiker på de mest traditionella sätten, införlivar Shen Yun också den bästa innovationen, de utnyttjar banbrytande visuella effekter som betonar och ger en spännande upplevelse.

Nedan följer ett urval av publikens upplevelser vid föreställningar som hölls mellan 11-15 januari i Los Angeles, New York och Toronto i år.


Kelly Lin, en pianistvirtuos, såg söndagens eftermiddagsföreställning med Shen Yun Performing Arts på Lincoln Center. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)

Kelly Lin, en pianistvirtuos, såg söndagens eftermiddagsföreställning med Shen Yun Performing Arts på Lincoln Center. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)

Los Angeles:

Ett fönster till en annan värld … Ingen kan dansa den sortens dans som de dansar.

Sean O’Bryne, manusförfattare

New York City:

Det är häftigt … spektakulärt… Jag blev verkligen inspirerad och var tvungen att komma tillbaka för att se föreställningen igen.

Victoria Ananyan, solist, San Francisco Ballet (efter att ha sett showen två dagar i rad)

Redan under öppningsscenen blev jag djupt rörd. … Hela scenen var lysande, och musiken, åh, tårar bara trillade.

Kelly Lin, pianovirtuos


Kanadensisk parlamentsledamot, Stephen Woodworth, såg sin andra Shen Yun-föreställning och sade att den gav honom en påminnelse om hopp och mod. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)

Kanadensisk parlamentsledamot, Stephen Woodworth, såg sin andra Shen Yun-föreställning och sade att den gav honom en påminnelse om hopp och mod. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)

Toronto:

När jag såg den, utsattes jag för konst som ger näring åt den andliga sidan.

Huang Xiang, poet, Toronto

Med sådan prakt, färg och rörelse, är det ren fröjd att se den.

Stephen Woodworth, kanadensisk parlamentsledamot:

Föreställningen är fantastisk. … musiken är rätt unik… “Den är lugnande, nästan läkande.

Paul Aumuller, vice vd på Newton Group.

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har börjat sin Europaturné 2012. Showen kommer till Cirkus i Stockholm den 4, 5 och 6 april 2012.

För mer info om Shen Yun Performing Arts och kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och kalendern: sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts