Shen Yun ger sinnesro
Serge och Joelle Gouteyron såg Shen Yun Performing Arts föreställning på Grande Theatre de Provence i Aix-en-Provence i Frankrike den 9 mars. (Foto: Guan Ning /Epoch Times)


Serge Gouteyron, som arbetar inom den offentliga förvaltningen i Aix-en-Provence i Frankrike, blev imponerad av Shen Yuns klassiska kinesiska dansföreställning på Grande Theatre de Provence i Aix den 9 mars.

– Det är en harmonisk föreställning av hög kvalitet. Den ger sinnesro och visar att det franska och kinesiska folket är ganska lika.

– Båda länderna har levt under ett kejserligt eller kungligt system tills ganska nyligen – det här är våra rötter, sade Serge Gouteyron.

Han noterade att båda länderna upplevt våldsamma revolutioner i relativt modern tid och att både kineser och fransmän är djupt fästa vid sina rötter, att de älskar konstnärliga uttryck, särskilt dans.

– Det som får ett land att utvecklas är det kulturella och andliga, kultur och tankar. På det sättet är vi väldigt lika det kinesiska folket.

– Det finns mycket andlighet där, precis som i Frankrike. I texterna jag läste på bakgrundsskärmen noterade jag ett nära band till Gud, till gudar, och att ateism inte leder någonstans, sade Serge Gouteyron.

Shen Yuns föreställningar pågår omkring två timmar och innehåller danser som skildrar olika epoker, regioner och berättelser från Kinas historia. Klassisk kinesisk dans är en fulländad och mycket gammal konstform som utvecklats jämsides med kampsport.

Förutom historiska berättelser från Kina visar Shen Yun också scener från dagens Kina, där andlighet förföljs och kommunistregimen driver marxistisk materialism och ateism, på bekostnad av traditionell kultur och andlig tro. Shen Yuns budskap är dock positivt.

– Vi måste tro på oss själva. Tro på ett lands kulturella och andliga dimension är vad som kommer att bidra till att skapa en bättre framtid, sade Serge Gouteyron när han förklarade vilket budskap föreställningen gett honom.

– Det är ett väldigt bra framförande, väldigt relevant, särskilt i den värld vi lever i nu. På ena sidan är det våld och intolerans och på den andra renhet och förfining. Vad är det som kan bidra till människors bildning i dag? De kan bara förbättras genom kultur och förfining.

Guan Ning och Leo Timm rapporterade

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Shen Yuns Europaturné 2016 pågår med föreställningar i Brygge 22-23 mars, i Brno 26-27 mars. Till danska Århus kommer Shen Yun 12 – 13 april.

Före detta dansare: ”Shen Yuns dansare visar den yttersta perfektionen”

Shen Yun visar oss vägen hem