Shen Yun ger nytt liv åt Kinas historiska berättelser och karaktärer


I öst är den så gott som försvunnen, men i väst får essensen hos en uråldrig kultur nytt fäste. I en särskild artikelserie tar Epoch Times en närmare titt på återupplivandet av Kinas traditionella kultur och på hur ett New York-baserat dans- och musikkompani har blivit den drivande kraften.

Under de senaste 5000 åren har Kina samlat på sig ett omfattande arv av hjältar, karaktärer, myter och legender. Ur den här rika skatten får Shen Yun Performing Arts sin inspiration.

Det New York-baserade dans- och musikkompaniet presenterar dessa tidlösa berättelser från det forna Kina genom klassisk kinesisk dans.

Den store General Yue Fei, Apkungen, Färden till Västern, den Gule Kejsaren, Terrakottaarmén, Shen Yun har dem alla i sin repertoar.

Men det är inte bara så att det handlar om underhållande berättelser. Shen Yun vill också porträttera etiken och de upprätta traditionerna som förkroppsligas av karaktärerna. I det forna Kina var det en livsstil att hålla fast vid värden såsom heder, lojalitet, osjälviskhet, att sträva efter det bästa, tolerans, och respekt för föräldrar.

Ett exempel är Hua Mulan, som man tror levde någon gång under Södra och Norra dynastierna (420-589). Hon förklädde sig till en man och gick ut i krig i sin fars ställe eftersom hon var rädd att han inte skulle överleva en sådan prövning.

Under 12 år stred hon sida vid sida med sina manliga motsvarigheter, utan att någon upptäckte hennes hemlighet. När kriget tog slut ville kejsaren hedra Mulan och ge henne en hög position som tjänsteman, men hon avböjde eftersom hon ville hem och ta hand om sina gamla föräldrar. Legenden om Mulan inspirerade till Shen Yuns dans, Mulan går ut i striden.

Shen Yun har också berättat legenden om Wu Song, en berömd karaktär från den klassiska romanen, Berättelser från träskmarkerna. Han räddade en by från en människoätande tiger trots att han druckit lite för mycket.

En annan Shen Yun-favorit är berättelsen om Li Bai (701-762), som utan tvekan är den störste kinesiske diktaren genom tiderna.

Li Bais arbete förkroppsligade den klassiska poesin från Tangdynastin. Han var en vandrande själ och under hans resor över hela Kina kom han i sällskap med daoister, lärde män och höga tjänstemän, vilka alla beundrade honom mycket. Hans författarskap resulterade i 20 volymer och runt 900 dikter.

Le Zuns uppenbarelse ingår i en av berättelserna i Shen Yuns dansnummer, En Dunhuang-dröm, som är dedikerad till Mogaogrottorna, också kända som ”Tusen Buddhors Grottor”. Där finns en av världens mest enastående samlingar av buddhistiska målningar och skulpturer.

Enligt berättelsen gjorde buddhistmunken Le Zun, år 366 e.Kr., under Tangdynastin, en lång resa till det Västra paradiset. Han stannade till vid berget Sanwei nära Dunhuang för att ta en paus. Där fick han en uppenbarelse av en strålande, gyllene Buddha Maitreya som svävade i luften. Tusen buddhor till dök upp, omgivna av flygande himmelska skönheter som spelade himmelsk musik.

Le Zun kunde både måla och skulptera. Han använde sina kunskaper för att återskapa sin uppenbarelse och fyllde en grotta med målningar och skulpturer från det himmelska skådespelet. Några år senare hade en annan munk en identisk uppenbarelse på samma plats och han fyllde en annan grotta med konstverk som skildrade vad han hade sett.

Mogao blev snabbt ett mål för pilgrimsfärder. Under åren har över 500 grottor grävts ut i berget Sanwei, många av dem under Tangdynastin. Idag innehåller grottorna en del av de finaste konstverken från Tangdynastin, inklusive en 30 meter hög staty av Buddha Maitreya, en av världens högsta.

Det är ingen liten sak att lyckas porträttera dessa legender från Kinas rika historia. Det är här klassisk kinesisk dans kommer in.

I den kinesiska dansen ligger Kinas djupa kulturella traditioner, där rörelserna får ett så rikt uttryck att till och med personligheterna och känslorna hos karaktärerna kan porträtteras med klarhet och noggrannhet.

Genom dansen visar General Yue Fei sitt mod och sin lojalitet, Chen Xiang delar ett berg för att rädda sin mor, Apkungen och Gamle galten kommer undan ännu en knepig situation, skira Udumbarablommor blommar och Terrakottasoldater vaknar upp ur dammet.

Shen Yun förbereder sig för ännu en världsturné för att fortsätta sitt återuppväckande av traditionell kinesisk konst och kultur och publiken kan se fram emot att få se fler av Kinas mest intressanta karaktärer ta plats på scenen.

Översatt från engelska