Shen Yun gav hopp till före detta Broadwayproducent
James Peck berättar om sin upplevelse av Shen Yun Performing Arts i New York, i Lincoln Centers David H. Kock Theater. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)


Publiken som såg Shen Yun Performing Arts i Lincoln Centers David H. Kock Theater lördagen den 21 april älskade det.

James Peck, advokat i New York och före detta producent för Broadwayföreställningar som Benny Andersson, Chess och My One And Only, sade att föreställningen hade gett honom ”stort hopp” om att scenkonsten levde och frodades och ”att Lincoln Center lever och frodas.”

– Jag älskade det, sade han.

Peck berömde Shen Yuns professionalism.

– Jag tyckte koreografin i det jag just har sett, var otrolig, jag har aldrig sett något liknande, sade han och kallade det ”perfekt”.

New York-baserade Shen Yun har som sitt uppdrag att återuppliva den kinesiska kulturen, som gått förlorad under 60 år av kommuniststyre. Med klassisk kinesisk dans, musik och sång förmedlar Shen Yuns artister den kulturen, där dansen anses vara bland de mest omfattande dansformerna i världen.

Peck sade att Shen Yuns koreografi och precision “fascinerade” honom eftersom “det krävs bra folk till den här tretimmarsresan och de missar inte ett enda steg”.

Som producent anser han att bland det svåraste man kan göra i en föreställning är att “få alla att jobba tillsammans på samma spår”, “eftersom om man frågar tio personer, så kommer alla att svara olika”.

– På det här spåret och i den här produktionen fanns det bara ett svar och det var bra, sade han.

– Jag kan bara berömma den här regin och produktionspersonalen för ett vackert jobb, sade Peck.

Rosemary Blair, som tidigare arbetat som sångerska, fanns också i publiken på lördagseftermiddagen.

– Dansarna är så vackra och så graciösa och det är så fint, sade hon.

– Musiken är också vacker.

Shen Yuns sångare “måste bemästra de mycket svåra tekniska kraven på operasång av bel canto samtidigt som de behåller den korrekta kinesiska artikuleringen och uttryckssättet”, står det på kompaniets hemsida. De sjunger originalkompositioner ”fyllda till brädden med filosofisk reflektion om mänskligt liv och djupare mening”.

– De här sångerna, de är så vackra, de är mycket bra, sade Blair.

Det väckte känslor hos Blair att Shen Yun kan resa jorden runt och visa den gamla kinesiska kulturen i olika länder, men att de just nu inte resa till Kina på grund av kommuniststyret och dess motstånd till den gamla kulturens essens.

– Jag har förstått att de inte för framträda i Kina, det är verkligen sorgligt, sade hon.

– Det tycker jag är en stor förlust för Kina, att inte ha något som det här, eftersom det är en så rik och lång kultur, det finns så mycket att lära sig av.

– Den långa historian borde bli ihågkommen och återupplivad, sade Blair.

– Den lär dig om det förgångna och värdet av det som varit, att det inte borde tappas bort i det som är nu.

NTD Television och Jack Phillips rapporterade.

Shen Yun Performing Arts, baserade i New York, har tre kompanier som turnerar samtidigt runtom i världen, med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner för Shen Yun Performing Arts.

Artikeln på engelska.