Shen Yun får tidigare kommissionär ”känna sig som en ny människa”
Carol Smith sade att Shen Yun lyfte hennes själ. (Foto: Madalina Hubert, Epoch Times)


– Jag känner mig som en ny människa, sade Carol Smith, tidigare kommissionär inom fängelsevården i New York, efter att ha sett Shen Yun Performing Arts den 12 maj på The Oncenter Crouse Hinds Theater, i Syracuse, delstaten New York.

New York-baserade Shen Yun turnerar världen över för att återuppliva den 5000-åriga kinesiska kulturen.

”Shen Yuns mini-dramer härstammar från berättelser och legender som spinner över Kinas historia från den Gule Kejsaren och genom Tang- och Songdynastierna, och hela vägen till det moderna Kina,” enligt företagets hemsida.

– Jag kände det som om jag såg en ny värld som jag aldrig hade upplevt tidigare. Det öppnar upp ögonen för en annan kultur, samtidigt lär man sig deras kultur och njuter av dansen. Det är en underbar kombination, sade hon.

Dansarna i Shen Yun är skolade i klassisk kinesisk dans, en av de mest uttrycksfulla dansformerna i världen. Prydda med handgjorda scendräkter, med en unik orkester som skickligt för samman klassiska kinesiska och västerländska instrument.

”Forntida kinesiska instrument såsom den berörande erhun och den spröda pipan leder melodin och åtföljs av orkestern med västerländska stråkar, slagverk, träblås- och mässingsinstrument”, förklarar Shen Yuns hemsida. ”Den västerländska orkestern med sin energi och storhet, och de kinesiska instrumenten med sina distinkta toner och stilar, skapar en dramatisk nytt ljud.”

Smiths första möte med orkestern var minnesvärd.

– Den lyfter min ande, sade hon. Jag är helt förändrad av musiken.

Hon sade att förändringen var djupgående.

– Jag känner det som om ingenting som händer en är omöjligt att genomföra. Du kan hantera allt som kommer i din väg, bara genom andan i musiken och dansen. Det är filosofiskt.

Madalina Hubert och Zachary Stieber rapporterade.

Översatt från engelska.

New Yorkbaserade Shen Yun Performing Arts har tre danskompanier som turnerar samtidigt runt om i världen. Europaturnén 2013 avslutades den 13 april i Paris.

Epoch Times anser Shen Yun Performing Arts vara ett betydelsefullt kulturevenemang i vår tid. Vi har varit stolta mediepartners alltsedan Shen Yun startades 2006.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org .