Shen Yun - ett litet fönster till Kina
Linda och Tobias Menrik såg Shen Yun Performing Arts för tredje året i Stockholm den 9 april. (Foto: Veronica Örfelth/ Epoch Times)


Linda och Tobias Menrik funderar på att inleda morgondagens möten med kinesiska hopp, efter att ha sett Shen Yun för tredje gången. Gruppen gjorde på tisdagskvällen årets sista framträdande i Sverige.

Linda Menrik, som är kvalitetschef på ett stort elektronikföretag, reser ibland till Kina i jobbet. Där besöker hon leverantörer och kinesiska kollegor men hon hinner sällan se någon kinesisk kultur, sade hon efter föreställningens slut. Hon tycker att det Shen Yun gör är väldigt intressant.

– Varje dans är som någon slags historia. Det är inte alltid man förstår allt, men det är en sorts historisk berättelse. Det är väldigt annorlunda mot det svenska.

Paret Menrik, som såg föreställningen för tredje gången, blev så inspirerade att de nu funderar på att öppna sina möten på respektive jobb imorgon genom att utföra några hopp från det klassiska kinesiska danssystemet.

– En bakåtvolt! föreslog Tobias Menrik, som är objektsledare på ett stort företag i motorbranschen.

I år tycker han att dansarna i Shen Yun ”ser ännu gladare ut och hoppar ännu högre” än tidigare år.

Klassisk kinesisk dans är ett mycket innehållsrikt och omfattande danssystem, med tre huvudkomponenter: Yun (uttryck, uttryckssätt, upplevelse), form och teknik. Teknik innefattar krävande och svåra hopp, språng, snurrar och volter. Genom yun (”stil”) och form förmedlas inneboende tankar och känslor. Dessa reflekterar enligt hemsidan ”det karaktäristiska i den mänskliga naturen, standarden för mänskligt uppförande, moralbegrepp, mentala tillstånd och ens värdegrund och så vidare”.

Enligt Shen Yuns hemsida har dansen hjälpt till att bevara den 5 000-åriga kinesiska kulturen. Den bygger på traditionell estetik och har förts vidare genom historien; bland folket, vid de kejserliga hoven och genom antika dramer. Den har fångat upp djupgående visdom från varje era och dynasti.

Shen Yun framför bland annat etniska danser från olika folkgrupper och olika tider i Kina. De dansar till exempel tibetanska och mongoliska folkdanser och danser från Yi-folket och Bai-folket. De bjuder även på gamla legender och historier.

-Hur många kulturer finns det inte där (i Kina)? Det ger ett litet skyltfönster in i deras värld. Det är mysigt att se, sade Tobias Menrik.

Linda Menrik tycker att man lägger märke till fler detaljer när man sett Shen Yun uppträda flera gånger. Hon nämner numret ”En tidig vår”, i vilket dansarna ”framkallar den årliga årstidsväxlingen” med virvlande näsdukar, som det uttrycks i programbladet.

Även tidigare år har Shen Yun visat danser med näsdukar, men varje år framför de en helt ny uppsättning med nummer.

Paret planerar att se även nästa års föreställning.

Veronica Örfelth och Susanne Willgren rapporterade.

Shen Yun Performing Arts, med bas i New York turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. Den 12 -13 april har Shen Yun de sista föreställningarna på sin Europaturné i Paris.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org.
Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing arts.
Epoch Times publiceras i 35 länder och på 21 språk.