Shen Yun etablerade djupare band med Sverige under sitt besök
Några ur publiken möter artisterna vid mottagningen efter föreställningen i Stockholm den 6:e april, 2010. (Foto: Roger Luo/The Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts Touring Company etablerade djupare band med sin publik i Sverige vid sitt korta besök i den svenska huvudstaden den 5-6:e april. Gruppen uppmärksammades av kulturintresserade i olika åldrar och fick kontakt med framstående kineser. Dessutom togs det initiativ till att så småningom lansera en fanklubb för Shen Yun. 

Innan gruppen anlände fick de en mängd välkomsthälsningar från svenska artister och andra kända personer, inkluderat musikdirektören Birgitta Wensheim, musikskribenten Anders Jansson, balettsolisten Katja Björner, konstnären Lars Hoffsten, regissören och riksdagsledamoten Solveig Ternström och många andra nationellt och lokalt kända personer.

Ternström sade till de lokala organisatörerna vid en mottagning efter föreställningen den 6:e april att hon gärna skulle starta en fanklubb för Shen Yun i Sverige.


Solveig Ternström uttryckte sin vilja att starta en fanklubb för Shen Yun i Sverige, den 6:e april 2010. (Foto: Roger Luo/The Epoch Times)

Solveig Ternström uttryckte sin vilja att starta en fanklubb för Shen Yun i Sverige, den 6:e april 2010. (Foto: Roger Luo/The Epoch Times)

Shen Yun framträdde för fulla hus vid de två föreställningarna i Stockholm. Framträdandena på scenen fångade publikens uppmärksamhet på ett enastående sätt. De satt som limmade vid sina stolar, medan drog efter andan av hänförelse över de sofistikerade rörelserna hos den klassiska kinesiska dansen och rikedomen i tygerna i dräkterna och färgerna i den animerade bakgrunden.

Publiken lyftes ytterligare av de invecklade och fascinerande tonerna av klassiska kinesiska musikinstrument som vibrerade i auditoriet och de mästerliga vokalisterna, som en del i publiken beskrev hade ”fantastiska röstresurser”.

Ett ungt par, IT-direktören Simon Hallberg-Edström, 29 och hans fästmö Semira Ucar, som är lärare, sade att de njöt av föreställningen och tyckte den var mycket spännande. Ucar sade att hon inte bara uppskattade underhållningen utan också budskapet från föreställningen. Hon tänkte då på de dansnummer som porträtterade medkänsla i mötet med förföljelse i dagens Kina.

Artisterna i Shen Yun strävar efter att på scenen återuppliva Kinas gudainspirerade klassiska kultur tillsammans med universella värden som skapade den, så som godhet, skönhet, harmoni och självförbättring. Detta skriver Vina Lee, chef för Shen Yun Touring Company i programmet till föreställningen. Vid flera tillfällen uttryckte publiken sin uppskattning över Shen Yuns målsättning.

Susanne Ytterskog, vd för en exklusiv tidning, sade i en intervju med NTDTV att föreställningen är “extremt vacker” i meningen att den har en “djupare mening”. Hon delade också sina tankar om tempot i den västerländska livsstilen och sade att hon är emot sekularisering och att det är ”bra att släppa in kultur och andlighet i våra sinnen”.
Många framstående kineser, som bor i Sverige, inkluderat vice ordförande i Independent Chinese Pen Center, Chen Maiping och författarna Xiao Rundkrantz och Jianhong Li, fanns bland publiken den 5:e april.

Xiao Rundkrantz, som är känd för sin biografi om sitt liv som åklagare under 14 år i Kina, sade att hon älskade föreställningen och att artisterna är professionella. Jianhong Li, som såg Shen Yun för andra gången sade att Shen Yun bar med sig ett “mycket fint och unikt budskap genom att presentera traditionell kultur på ett mycket bra sätt”.

Efter att ha sett föreställningen den 5:e april berättade Berit Svedberg, som är kulturdirektör för Stockholms kulturförvaltning, för Epoch Times reporter att musiken var underbar och danserna fulla av glädje och hon önskade att alla människor i Stockholm kunde se föreställningen.

Shen Yun Performing Arts Touring Company avslutade sitt besök i Sverige med en lyckad föreställning i Linköping. Leo Wijkmark, programchef på Konsert & Kongress där föreställningen gavs, sa att föreställningen är “den starkaste föreställning han någonsin sett”.

Efter rapporter av NTDTV och Epoch Times.

Shen Yun Performing Arts, baserad i New York, är en av tre grupper som för närvarande är på sin världsturné 2010 och ger 400 föreställningar i fler än 100 städer. För mer information, se sv.ShenYunPerformingArts.org