Shen Yun: "Erhun gav en fantastisk känsla i själen"
Inge Jaxvall tidigare kapten i flottan såg Shen Yun på påskdagen.(Foto: NTD Television)


Som kapten i flottan kom Inge Jaxvall ett par gånger till Kina med den svenska flottans fartyg. Nu är han 81 år och pensionerad. På påskdagen kom han till Cirkus för att återknyta bekantskapen med Kina, och se Shen Yuns föreställning som ger en glimt av den traditionella kinesiska kulturen.

Den kulturen är en ”gåva från det gudomliga landet” och som Shen Yun tagit som sitt uppdrag att återuppväcka och visa för världens människor. Inge Jaxvall är ledsen för att dans- och musikkompaniet inte kan uppträda i Kina och han anser att Kina förlorar på det.

– De förlorar förståelsen för hur det var förr i världen i Kina. Hur upplysta och duktiga de var för flera tusen år sedan. Det är ju sådant de ska leva upp till och känna sig stolta över; att de är kineser och att de haft den kulturen i så många år, sade han.

Föreställningen visar tjugo olika inslag ur den kinesiska kulturen och Inge Jaxvall fick många intryck som han behövde ta in.

– Det var ju väldigt fint att man fick ett program, som man sedan kan ta med sig och läsa efteråt och tala med hustrun [om upplevelsen]. Då kommer säkert saker fram på ett helt annat sätt, än nu när det kom så direkt.


Musiken talade till floristen Olivera Johansson. (Foto: Mary Leed / Epoch Times)

Musiken talade till floristen Olivera Johansson. (Foto: Mary Leed / Epoch Times)

Urgammalt instrument: Erhu

I Shen Yun Performing Arts föreställning finns en solist som spelar på en erhu. Det är ett av de viktigaste kinesiska instrumenten och har en historia på över fyratusen år. Även om det kallas för den ”kinesiska violinen” skiljer den sig på flera sätt från violinen, bland annat spelas den vertikalt och på endast två strängar. Det här är ett mycket uttrycksfullt instrument som kan låta sprött såväl som klangfullt.

– Den gav en fantastisk känsla i själen. Den fick mig att gråta, för känslan som fanns i musiken var så stark. Den berättade historien om lidande, den berättade historien om skönhet och lidande och om ideal. Där fanns hopp. Det var vad musiken sade mig, berättade Olivera Johansson, egen företagare.

I sin blomsterhandel binder floristen Olivera ihop vackra blomsterarrangemang i fina färger. Och vackra färger fann hon också i Shen Yuns föreställning som hon såg på annandag påsk. Hon tyckte att föreställningen var en stor inspirationskälla.

– Föreställningen var som medicin för själen, sade hon.


Samuel Skoglund, management konsult uppskattade att få se kinesisk kultur. (Foto:Mary Leed /Epoch Times)

Samuel Skoglund, management konsult uppskattade att få se kinesisk kultur. (Foto:Mary Leed /Epoch Times)

"Man måste ha ett gott hjärta"

I föreställningen finns även en berättelsebaserad dans som heter ”Legenden om den magiska penseln”, där en godhjärtad konstnär hjälper en mystisk flicka att försvara sig mot ett gäng banditer. Hon ger honom en magisk pensel som gör det han målar levande, bland annat målar han ett sädesmagasin åt byborna. Banditerna blir avundsjuka och stjäl penseln, men de upptäcker att penseln lyder inte vem som helst.

Samuel Skoglund, management konsult, tyckte om den här legenden.

– Du förstår man måste ha ett gott hjärta för att kunna skapa sådana goda saker. Annars fungerar det inte. Jag tycker verkligen, verkligen om det här, det är så annorlunda.

– Jag tycker föreställningen är fantastisk… Jag uppskattade verkligen att få se kinesisk kultur eftersom jag har hört så mycket om den.

Mary Leed & Barbro Plogander rapporterade.