Shen Yun en unik historielektion
Laila Zeghachou är sales manager och väldigt modeintresserad. Hon imponerades av Shen Yuns dräkter vid föreställningen i Stockholm på påskafton. (Foto: Susanne Lamm/ Epoch Times)


Shen Yun är mer än en dansföreställning. Historierna som berättas med musik och klassisk kinesisk dans har djupa innebörder. Västvärlden har mycket att lära av Kinas visdom, tycker säljchefen Laila Zeghachou som såg det klassiska kinesiska dans- och musikkompaniet uppträda i Stockholm på påskaftonen.

Leila Zeghachou säger att hon aldrig under sin 20 år långa skoltid har fått lära sig om traditionell kinesisk kultur.

— Jag har studerat i åtskilliga år på universitetet utan att komma i kontakt med det. Det är konstigt, sade Laila Zeghachou i pausen.

Hon säger att om man inte själv söker och är intresserad av att lära sig mer än det som står i skolböckerna,  kommer man aldrig att lära sig om traditionell kinesisk kultur.

Höga värderingar 

Kina var en gång känt som det Gudomliga landet, kan man läsa i Shen Yuns programblad. Essensen i den traditionella kinesiska kulturen var värderingar som barmhärtighet och lojalitet, vänlighet och mod. Shen Yun Performing Arts har tagit det som sitt uppdrag att väcka liv i denna 5 000-åriga tradition.

På  Shen Yuns hemsida förklaras föreställningens danser: "Klassisk kinesisk dans har en lång historia på flera tusen år. Genom att införliva djupgående visdom från varje era och dynasti har den blivit till ett komplett danssystem med traditionella estetiska principer… Med kinesiska etniska danser menas vanligen de dansformer som har förts vidare bland de många etniska minoritetsgrupperna i Kina. Folkdans däremot, syftar på de folkliga dansstilarna som förts vidare hos den största folkgruppen, Han, till exempel band- och näsduksdanser och Yang Ge."

Under föreställningen presenteras de olika danserna på såväl kinesiska som på svenska, vilket gör att publiken kan följa med i det som händer på scenen.

Zeghachou tycker att upplevelsen av scenframträdandena blir större när man förstår deras bakgrund. Speciellt rörd blev hon av dansnumret ”Godhetens kraft” som berättar en historia från dagens Kina.

Scener ur dagens Kina

I ”Godhetens kraft” får man möta några Falun Dafa-utövare i en kinesisk by. Falun Dafa är djupt rotad i Kinas tradition av meditation och självkultivering och bygger på principerna sanning, godhet och tålamod. År 1999 inledde kommunistpartiet en förföljelse av Falun Dafa-utövare som pågår än idag. Numret bygger på verkliga händelser.

— När man får berättelsen och ser dansen blir det någonting stort. Utan en bakgrundsberättelse hade man kanske inte förstått dansen. Men nu är jag med på det. Jag är ju med dem [på scenen].

Shen Yun gör henne lycklig, säger hon.

— Tror man själv på godhet så blir man uppfylld av den, sade Zeghachou.

Hon tycker det är dags att västvärlden tar till sig Kinas traditionella kultur.

— Vi borde lära oss mer om detta. Det ska väl inte vara instängt? Det skulle behövas lite grand i västvärlden, kan man tycka. Vi kanske kan lära lite av den kinesiska visheten, sade hon.

Susanne Lamm rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra danskompanier som uppträder samtidigt runt om i världen. 

Shen Yuns Europaturné har börjat och ger föreställningar i Haag, Holland den 3 och 4 mars. Danskompaniet är till Stockholm, Cirkus den 4-7 april 2015. För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org 

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.