Shen Yun "en genomgående vacker föreställning"
Sophia Goldman med sonen Gustav. (Foto: Ming Ya)


Sophia Goldman är finanskonsult. Den lediga långfredagen var som gjord för en familjeaktivitet och tillsammans med maken, sonen Gustav och en vän till denne, upplevde hon Shen Yun-föreställning på  Cirkus i Stockholm.

– Den är genomgående väldigt vacker. När männen dansar är de så fantastiskt starka och kraftfulla. Det är det mest njutbara, säger Sophia Goldman i pausen.

Shen Yuns artister utför klassisk kinesisk dans, etniska danser och folkdanser. Vissa nummer har inspirerats av klassisk kinesisk litteratur eller dokumenterade historiska händelser som ger abstrakta idéer, till exempel lojalitet, konkret form.

– När kvinnorna dansar tycker jag mig se den kinesiska kulturen snarare än bara de fysiska rörelserna. Männen och kvinnorna representerar olika saker och kompletterar varandra. Det är mitt generella intryck.

I den klassiska kinesiska dansen ingår volter, hopp, skruvar och snurrtekniker. Dessa rörelser förekommer också inom andra konstformer, som i gymnastiken och akrobatiken, men har sitt ursprung inom den klassiska kinesiska dansen.

– Jag tycker att det är fantastiskt med akrobatiken när männen dansar liksom, all humor. För humorn finns ju med som en röd tråd, sade Sophia Goldman.

Humorn finns
bland annat i numret ”Galne Ji räddar situationen” där den exentriske munken Ji Gong klär ut sig till kvinna för att lära skurkarna en läxa.

Efter den fullsatta långfredagsföreställningen som avslutades med stående ovationer fortsätter Shen Yun sin europaturné i Paris.

Ming Ya & Barbro Plogander rapporterade.

Shen Yun Performing Arts har tre dans- och musikkompanier som samtidigt turnerar på olika håll i världen. Europaturnén 2012 har kommit till Cirkus i Stockholm, sista föreställningen är den 6 april.

Nästa anhalt på turnén är Palais des Congrès i Paris, Frankrike den 10 april för att avslutas i London 12 – 15 april.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org