Shen Yun, en ”explosiv” föreställning!
Lois Wood med sin man Stephen såg Shen Yun på San Franciscos War Memorial Opera House den 3 januari. (Foto: Jan Jekielek / Epoch Times)


– Det var så laddat! Det exploderar av siden och rörelser. Färgstarkt, energiskt, vackert, andligt och mycket behagligt att se på, och bra för själen, sade artisten och dansläraren Lois Wood som var trollbunden av Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times träffade Lois Wood och hennes man den 3 januari på Shen Yuns premiär av 2012-års turné. Kompaniet kommer att besöka över 100 städer världen över.

– Det är så färgstarkt och spännande, och varje dansare, jag vet ju lite om dans, de är verkligen vältränade. Man ser deras vackra kroppslinje. Jag njuter av att se hur de samarbetar i grupp och skapar vackra symmetriska mönster.

– Jag är så fascinerad av hur de interagerar med tygerna, sidentygerna, hur de får fram rörelserna i tygerna. Det är som om sidentygerna dansar, har sin egen dans.

Varje enskild kostym av de bokstavligen hundratals kostymerna i Shen Yun är noggrant sydda för hand, och som enligt deras hemsida uttrycker det, de är ”ett resultat av konstnärlig inspiration och precision”.

Shen Yun är baserade i New York och grundades 2006 med uppdrag att återupprätta den 5000-åriga traditionella kinesiska kulturen, vilken nästan helt försvunnit under decennier av kommunistiskt styre i Kina. Klassisk kinesisk dans, etniska danser och folkdans formar kärnan i Shen Yuns uppträdanden, vilka de använder för att förmedla gamla universella principer som godhet, ära, ärlighet och visdom.

– Jag tänker på mina små elever, jag har en liten dansgrupp med sju och åtta-åringar, några av dem är kineser. De skulle älska att få se det här, det är ju så vackert. Men det är också en del av deras kultur, sa Lois Wood.

Lois har arbetat som danslärare och artist i 26 år. När hon inte undervisar eller uppträder så är hon konstnärlig ledare på den dansteater som hon har startat. Förutom dans har hon studerat pantomim, musik och tävlat i konståkning på internationell nivå.

– Det är verkligen ovanligt med animationen i bakgrunden, man ser en figur i den och hur den plötsligt framträder som en av dansarna, verkligen vackert gjort, säger Lois och syftar på Shen Yuns digitala bakgrundsskärm som interagerar med dansarna och skapar magiska och intressanta effekter för publiken.

Slutligen sade Lois att hon var intresserad av att utöka sin repertoar genom att lära sig traditionell kinesisk dans.

På tal om Fei Tian Academy där de flesta av Shen Yuns dansare har lärt sig dansa, sade Lois att:

– Det skulle vara ett fantastiskt ställe för mig att vara på. Som i ”Alice i Underlandet”, jag skulle vara Alice och det skulle vara Underlandet.

Den New York baserade Shen Yun Performing Arts har tre kompanier som turnerar samtidigt runt om i världen.

För mer information besök: ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performning Arts.

Översatt från engelska.