Shen Yun: ”Dansarna uppträder med sina hjärtan”
Anne och André de Kerkhove från Belgien såg Shen Yuns premiärföreställning i Bryssel den 11 mars. (Foto: Zhang Jianping/The Epoch Times)


André de Kerkhove, pensionerad bankir, såg Shen Yuns första föreställning för året i Bryssel, tillsammans med hustrun, pensionerade professorn i kriminologi, Anne de Kerkhove.

Genom åren har André de Kerkhove flera gånger besökt Kina och han tilltalas av den kinesiska kulturen. Eftersom landet styrts av dynasti efter dynasti i nästan 5 000 år, är den traditionella kinesiska kulturen en av de rikaste och äldsta i världen.

Han tyckte att showen var såväl ”poetisk som kulturellt intressant”.

Hustrun Anne de Kerkhove intresserade sig särskilt för dansarna och deras dräkter.

– Jag fängslades av dansarnas skönhet, och scenklädernas skönhet. Det är tydligt att scenkläderna i sin helhet bidrar till hela showens skönhet

Själva dansen gav henne ”glädjen att hitta något som är mycket troget det kinesiska folkets traditioner och värderingar”. Hennes uppfattning är att nyheterna främst bevakar samtida dans, som är svår att förstå.

– De moderna inslagen är ibland lite störande i nutida balett, sade hon.

Shen Yun gestaltar värderingarna i den kinesiska kulturen i scener ur kinesiska litterära verk. Anne de Kerkhove uppskattade detta mycket och sade att hon såg:

– En respekt för naturen, en stor respekt för familjen och en respekt för religionen.

Dessa värderingar har utgjort ett fundament för det kinesiska folkets dagliga liv under tusentals år, men krossades brutalt under kulturrevolutionen. Anne de Kerkhove tyckte att föreställningen anspelade på detta med stor finess och elegans.

– Influenserna från politiken och regimen utsätter ofta de traditionella värderingarna för problem, sade hon och tillade att detta fortfarande är väldigt svårt för västerlänningar att förstå.

Hon upplever att de gamla värderingarna är intimt knutna till dansarna och de budskap de ger uttryck för i sina rörelser.

– Det kändes som att dansarna uppträdde med sina hjärtan och det tog sig uttryck i deras rörelser, sade hon.

– De dansar inte bara med armar och ben, de dansar med intelligens och hjärta.

Det finns en specifik komponent i den klassiska kinesiska dansen som heter yun, vilket kan översättas med ”dansarens själ”. Den ger en djup känsla av att dansaren vill nå igenom till publiken med sina rörelser.

Anne de Kerkhove tyckte att musiken ”integrerades mycket fint i showen” och tillade:

– Det passar mycket bättre här och tas emot mycket bättre.

Hon anser att europeiska öron lättare tar till sig den typ av musik som Shen Yun framför än de operor hon har hört i Kina.

Shen Yuns orkester är unik och består av klassiska europeiska instrument tillsammans med kinesiska instrument som pipa, den kinesiska lutan, och erhu, ett tvåsträngat violinliknande instrument med 4 000 år gammal historia.

Anne de Kerkhove njöt av denna blandning av kulturer och hoppades att, ”… de varierande musikaliska teman, skilda musikaliska kulturer hos alla människor kan berika varandra för att skapa någonting nytt”.

– Det är underbart att se alla dessa kulturer bredvid varandra, det är verkligen … det är mänskligheten!

Det New Yorkbaserade Shen Yun Performing Arths har tre kompanier som uppträder samtidigt över hela världen. Nästa föreställning på Europa-turnéen är u Berlin 22-24 mars. För mer information, besök: ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediepartner till shen Yun Performing arts.

Zhang Yue och Frédérique Privat rapporterade.

Översatt från engelska.