Shen Yun berör och engagerar
Linda Persson, Visual Merchandiser och Patrik Embermark, Key Account Manager, såg Shen Yun Performing Arts på Cirkus, Stockholm den 6 april. (Foto: Yvonne Kleberg/ Epoch Times)


Färg, form och kommunikation är hemmaplan för ett ungt par som befann sig bland Shen Yuns publik på Cirkus på fredagen. Linda Persson, visual merchadiser och Patrik Embermark, key account manger, arbetar båda inom stora nationella koncerner.

För femte året i följd kom Shen Yun Performing Arts till Sverige. Linda Persson tycker att det är ”jättehäftigt” att få se en  föreställning med budskap och kunskap om Kina, något som annars inte syns och hörs här.

Patrik Embermark uttryckte sin beundran över showen:

– Jag har faktiskt aldrig sett något liknande. Jag tycker skildringen mellan budskapen och showen är riktigt vältajmad och bra. Från en operasångare, med budskap som visas upp med ord, och meningar som verkligen har relevans till vad som händer i Kina, sedan över till något energirikt. Det är en fantastisk show, de är otroligt viga, riktigt bra kroppsspråk, allting. Det var hur bra som helst.

Den klassiska kinesiska dansen är bland de mest krävande konstformerna i världen, med avancerade tekniker som höga hopp, volter och snurrar. Vidare förundrades han över den bredd och variation den kinesiska kulturen inrymmer.

– Det verkar vara en kultur som är väldigt naturlig och andlig kände jag, så är det nog, resonerar Patrik Embermark.

Som dekoratör inspirerades Linda Persson av Shen Yun till att vara modigare i sina färgkombinationer.

– Det jag kan lära mig är att våga blanda färger; på det sättet som de får till det med färger hade jag aldrig gjort själv. Det var häftigt hur de fått ihop alla kläder och hur vackert det var.

Något annat hon reflekterar över är hur föreställningen visar vad det innebär att vara människa, vad man ska kämpa för och den egentliga meningen med livet.

Patrik Embermark fyller i att han har en bra känsla efter föreställningen, men känner också ett litet samvetskval över situationen i Kina. I Shen Yuns föreställning ingår scener och berätelleser från dagens Kina. Där det förekommer brott mot mänskliga rättigheter.

– Man kan ta reda på så mycket mer. Vad gör jag egentligen för att uppmärksamma andra över det som händer? Man är sig själv för nära. Det jag ska göra är att ta in mera information. Och det är på grund av showen.

Avslutningsvis lyfter Linda fram den välvilja showen väckt hos henne:

– Man vill vara med och påverka och sprida deras budskap. Så de kan få det lättare snart (i Kina). Jag känner att man vill hjälpa till på något sätt.

Yvonne Kleberg och Mimmi Svensson rapporterade.

Shen Yun Performing Arts har tre dans- och musikkompanier som samtidigt turnerar på olika håll i världen. Europaturnén 2012 har kommit till Cirkus i Stockholm, sista föreställningen är den 6 april.

Nästa anhalt på turnén är Palais des Congrès i Paris, Frankrike den 10 april för att avslutas i London 12 – 15 april.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org