Shen Yun berättar Kinas historia från skapelsen till idag
Mindy Morgan kände hur Kinas gudomligt inspirerade kultur väcktes till liv genom Shen Yun Performing Arts på Duke Energy Center for the Performing Arts i Raleigh, North Carolina den 24 januari. (Foto: Xiaoxu Lin/Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts presenterades för Mindy Morgan som en 5 000-årig civilisation som väckts till liv. Och på Duke Energy Center for the Performing Arts i delstaten North Carolinas huvudstad Raleigh, upptäckte hon att det var precis så det var.

– Det var precis så. Det var som att se in genom ett fönster där den gamla kulturen väcktes till liv inför ens ögon under två timmar. Det var verkligen magiskt. Det kändes som att resa till en annan tid, sade Mindy Morgan.

Hon tyckte att hon fått uppleva Kinas historia, från skapelseberättelsen fram till dagens moderna Kina. Det var både upplyftande och magiskt, sade hon.

Det New York-baserade danskompaniet är ute på sin tionde världsturné för att sprida den gamla kulturen genom dans och musik på världens scener.

– Jag slöt ögonen och lyssnade på musiken och man kunde riktigt känna hur dansarnas energi strålade ut över publiken ända upp till balkongen, det var helt fantastiskt.

Bakom dansarna står den animerade digitala bakgrunden, som visar himmelska scener, scener från det gamla Kina och landskap från olika delar i det väldiga landet. Nedanför scenen finns den unika orkestern, som är den enda i världen som har de gamla kinesiska instrumenten pipa och erhu som en permanent del av ensemblen.

På scenen finns dansare av världsklass som har tränat kinesisk dans i flera år. Det är en dansform som funnits i tusentals år, men varit nära att gå förlorad. Scenkostymerna visar klädstilar från olika epoker som Tangdynastin, Suidynastin, himmelska varelser och olika etniska grupper. Färgkombinationerna och modellerna har inspirerat modeskapare, och dansare har förundrats av hur artisterna använt sig av rekvisitan.

Tillsammans skapar det här den upplevelse som Mindy Morgan beskrev med sådan entusiasm.

– Allt väcktes till liv genom samtliga fem sinnen. Det var inte bara att man såg och hörde föreställningen. Man kunde känna den, sade Mindy Morgan.

Det som visas på scenen är en del av Kinas 5 000 år av gudomligt inspirerad kultur. Det är en kultur som enligt skapelseberättelsen är sprungen ur kärlek. Öppningsscenen visar Skaparen som kommer ner från himlen, och den kinesiska kulturens början. Föreställningen fortsätter med danser och berättelser genom olika århundraden ända fram till idag.

Finalen visar en scen med Buddha, och vid hans återkomst fanns ”en känsla av hopp och förnyelse, något som alla människor vill ha”, sade Morgan.

– På slutet vill alla ha det där hoppet. Vilken gud man än tror på så kommer den att komma tillbaka. Och det kommer att handla om godheten i ditt hjärta, vilken energi du ger ut, och din förmåga att ta emot energi från andra, som kommer att bedömas, sade Mindy Morgan.

Xiaoxu Lin och Catherine Yang rapporterade

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen.

Shen Yuns Europaturné 2016 börjar med föreställningar i Genève i Schweiz 25 – 28 februari, och kommer till danska Århus 12 – 13 april.

För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.