Shen Yun återuppväcker Kinas myter och legender
På resande fot: Apkungen, en mycket begåvad taoist och Galten, en ökänd kvinnokarl, slår följe med en kinesisk munk på hans färd mot Indien på jakt efter de heliga skrifterna och upplysning. (Foto: Vivian Song / Epoch Times)


I öst är Kinas uråldriga kultur så gott som försvunnen, men i väst får dess essens nytt fäste. Det här är del fem i en serie på nio delar, som utforskar traditionell kinesisk kultur för att ge en djupare förståelse av det unika med det New York-baserade klassiskt kinesiska danskompaniet Shen Yun Performing Arts.

Under de senaste 5000 åren har Kina samlat på sig ett mångsidigt arv av hjältar, personligheter, myter och legender. Ur denna rika skattkammare får Shen Yun Performing Arts sin inspiration.

Det New York-baserade danskompaniet tar dessa tidlösa berättelser om det gamla Kina och presenterar dem för publiken genom sitt medium, klassisk kinesisk dans.

Den stora generalen Yue Fei, Apkungen, Färden till västern, den Gule Kejsaren och Terrakottaarmén – Shen Yun har framfört dem alla.

Men dessa är inte bara underhållande historier, utan dessa karaktärer förkroppsligar etiken och de upprätta traditioner som Shen Yun också har som syfte att skildra. I det forna Kina var det ett sätt att leva, genom att hålla fast vid värderingar såsom heder, lojalitet, osjälviskhet, strävan efter högsta kvalitet, tolerans och respekt för föräldrar.

Legenden om Mulan inspirerade Shen Yun till dansen Mulan går i striden

Hua Mulan, till exempel tros ha levat någon gång under de norra och södra dynastierna (386-589). Hon förklädde sig till en man och gick ut i kriget i faderns ställe eftersom hon fruktade att han inte skulle överleva den pärsen.

Hon stred bredvid sina manliga kollegor i tolv år utan att någon gissade hennes hemlighet. Efter att kriget avslutats, fick Mulan ta emot utmärkelser från kejsaren och han ville utnämna henne till en högt uppsatt ämbetsman, men hon avböjde och föredrog att återvända hem för att ta hand om sina åldrande föräldrar.

Shen Yun har också berättat historien om Wu Song, en berömd karaktär från den klassiska romanen Berättelser från träskmarkerna. Wu Song räddade en by från en vildsint tiger trots att han hade druckit lite för mycket den dagen.

En annan Shen Yun favorit är berättelsen om Li Bai (701-762), som utan tvekan är den största kinesiske poeten genom tiderna.

Känd som ”den enastående poeten” blev Li Bais verk symbolen för den klassiska Tangdynastins poesi. Li Bai var en vandrande själ, och hans resor runt om i Kina förde in honom i daoisternas sällskap. De var litterära män och höga ämbetsmän som alla beundrade honom mycket. Han efterlämnade tjugo skriftvolymer och cirka 900 dikter.

Le Zuns uppenbarelse

Shen Yuns programpunkt, En dröm i Dunhuang, är en dedikation till Mogaogrottorna, även kända som, Tusen Buddhors grottor. Det är platsen för en av de mest framstående samlingarna av buddhistiska målningar och statyer i världen.

Det berättas att år 366 e Kr, under Tangdynastin, gjorde en buddhistisk munk vid namn Le Zun, den långa resan till Västra paradiset. Han stannade till vid Sanweiberget nära Dunhuang för att ta en paus. Där hade han en vision om en magnifikt gyllene Maitreya Buddha som svävade i himlen. Ytterligare tusen Buddhor dök upp, omgivna av flygande älvor som spelade himmelsk musik.

Le Zun hade lärt sig måleri och skulptering, och han använde dessa kunskaper för att återskapa sin uppenbarelse och fyllde en grotta med målningar och statyer från den gudomliga scenen. Några år senare hade en annan munk en likadan uppenbarelse på samma plats, och han fyllde en annan grotta med konstverk som beskrev det han hade sett.

Mogao blev snabbt en vallfärdsort. Under årens lopp har mer än 500 grottor grävts ur berget Sanwei, många av dem under Tangdynastin. I grottorna finns några av Tangdynastins finaste konstverk, bland annat en 30 meter hög staty av Buddha Maitreya, en av de största i världen.

Det är ingen liten uppgift att framgångsrikt porträttera dessa legender från Kinas rika historia, och det är här klassisk kinesisk dans kommer in

Inom kinesisk dans finns Kinas djupa kulturella traditioner

Inom kinesisk dans finns Kinas djupa kulturella traditioner som gör det möjligt att göra rörelserna rikt uttrycksfulla så att även personernas karaktärer och känslor kan gestaltas med tydlighet och noggrannhet.

Genom dansen visar general Yue Fei sitt mod och sin lojalitet, Chen Xiang delar ett berg mitt itu för att rädda sin mor, Apkungen och Galten undkommer ännu en svår situation, utsökta Udumbara-blommor blommar, och terrakottaarméns krigare vaknar upp ur dammet.

När Shen Yun är ute på ännu en världsturné för att fortsätta med sin renässans av traditionell kinesisk konst och kultur, kan publiken se fram emot att få se mer av Kinas mest intressanta karaktärer ta plats på scen.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts, som har börjat en helt ny världsturné 2012. Showen kommer till Cirkus i Stockholm den 4, 5 och 6 april 2012.

Om du vill veta mer om Shen Yun Performing Arts och kinesisk kultur, om världsturnén 2012, biljetter och kalendern: www.shenyunperformingarts.org

Översatt från engelska.