"Shen Yun är vacker, kom och se själv"
New Yorks baserade Shen Yun Performing Arts uppträdde på Lincoln Centers David H. Koch Theatre i New York den 15 januari. (Foto: Dai Bing / Epoch Times)


Vina Lee, kinesisk-australisk chef för Shen Yun Performing Arts International Company, säger att det skulle vara en ”tragedi” om australiensarna skulle skrämmas till att undvika att se Shen Yun eller något annat teaterkompani när de är på turné i Australien.

Vina Lee, som tidigare i sin karriär varit förste dansare hos Guangdong Dance Theatre i Kina, och sedan arbetat som lärare för öppna klasser vid Sydney Dance Company, kommenterar rapporterna om att det kinesiska konsulatet har skickat brev till ett antal statliga tjänstemän, organisationer och även skolor, i ett försök att avskräcka dem från att se Shen Yun.

– Varför måste vi som australiensare lyssna på någon annan som säger till oss vad vi ska göra. Detta är inte den australiska stilen. Det är inte vårt sätt att leva.

– Jag tror verkligen att om australiensarna skulle lyssna på de kinesiska myndigheterna som säger åt dem av de skall göra, då känner jag verkligen att det är en riktig tragedi.

Vina Lee säger att Shen Yun Performing Arts har aldrig direkt störts av den kinesiska regimens agenter, men teatrar och organisationer har. Hon beskriver tillfällen i Amerika, Europa och Australien där teaterledningen hadr fått samtal från kinesiska konsulatets tjänstemän som försökt att skrämma teatern från att vara värd för det New York-baserade kompaniet.

– De kommer aldrig att sluta använda alla möjliga sätt för att försöka stoppa människor från att se showen, men det är faktiskt upp till vårt samhälle att verkligen tänka om vem som säger till oss vad vi ska göra, sade hon.

Shen Yuns uppdrag är att återuppliva traditionell kinesisk kultur, som inkluderar tron på att människan och det gudomliga är sammanflätade, står det på Shen Yuns webbsida.

Vina Lee beättar att när hon hade friheten att verkligen utforska sin egen kultur och arvet från det kinesiska folket, blev det till ett enormt uppvaknande.

– Jag tror att det hemskaste i livet är att när du bor i någon form av miljö som du inte visste att du levde i, att du var hjärntvättad. Men när du inser att du kan tänka om och du har friheten att göra vad du behöver göra … Jag upptäckte att den traditionella kinesiska kulturen verkligen hade många olika svar och olika perspektiv, sade hon.

Som representant för sina medartister och huvudartister, säger Vina Lee att deras upptäckt av den verkliga kinesiska kulturen har gett dem en djup förståelse som de inte har upplevt tidigare.

– Vi upptäckte mycket historia och många vackra berättelser som ger människor någon form av antydning eller upplysning ,att förstå att livet är mer än att bara leva dag för dag, säger hon.

Genom denna inlärningsprocess har de hittat det universella i den kinesiska kulturen och sett det manifesteras under processen då danskompaniet och dess konstform utvecklats.

Shen Yun, till exempel, inbjöds i år att uppträda på Lincoln Center i New York, en teater som normalt reserveras för berömda opera- och balettkompanier och till vilken man kan endast inkluderas om företaget inbjuds av Lincoln Centret.

– Vi har genomfört tio föreställningar där i år och har bjudits tillbaka nästa år, sade hon.

– Detta är inte bara en fantastisk kinesisk föreställning längre, den är universell.

Vina Lee anser att det är det universella i den kinesiska kulturen som presenteras av Shen Yun som är det mest hotande för den kinesiska kommunistregimen.

– De tror inte på dessa principer så när folk visar dessa sorters principer och återupplivar denna typ av kultur, är det en stor kontrast, sade hon.

Hon säger vidare att det är en förolämpning mot teatrar i Australien och runt om i världen att försöka påverka deras val av föreställningar. Men enligt Vina Lee är teatercheferna kloka nog att göra egna bedömningar om vilka föreställningar de skall ha eller inte ha.

Det bästa sättet är dock för människor att själv komma och se Shen Yuns föreställningar.

– Kom och se showen, det är det bästa. Den är vacker, avgör själv, avslutar Vina Lee.

Översatt från engelska

Shen Yuns Performing Arts Europaturné börjar i Frankfurt med föreställningar den 26 och den 27 februari.

För ytterligare information se hemsidan www.ShenYunPerformingArts.org eller sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.