Shen Yun är “fantastisk” säger australiensisk skådespelerska
Skådespelerskan Genevieve Mooy var i Sydneys Capitol Theatre för att se Shen Yuns föreställning på tisdagskvällen den 15:e februari. (Foto: Shar Adams/Epoch Times)


Skådespelerskan Genevieve Mooy har arbetat med teater, TV och film i över 15 år. Hon är mest känd för sin roll som Jan Whelan i den australiensiska TV-serien Breaking News. Hon har gjort flera filmer, däribland Thank God He Met Lizzie, med bland andra Cate Blanchett, och Denny Lawrences film Emoh Ruo, där hon dessutom nominerades till priset för bästa kvinnliga biroll av Australiens filminstitut.

Mooy har även arbetat med många av Sydneys största teatrar, så när hon satte sig i Sydneys Capitol Theatre på tisdagskvällen den 15:e februari och såg Shen Yun Performing Arts International Company, var det både som en yrkesperson och som åskådare. Och hon var imponerad.

– Underbart, fantastiskt, och mycket intensivt. Koreografen är fantastisk, så vackert…dansen, tekniken är otrolig, så underbart, sade hon i pausen.

New York-baserade Shen Yun Peforming Arts hör till de världens främsta inom klassisk kinesisk dans och musik, med uppdraget att återuppliva Kinas traditionella kultur, ett arv som de forna kineserna trodde var skänkt av himlen.

– Jag kände inte till att det fanns gudomliga berättelser, och det är mycket intressant eftersom man börjar se efter, verkligen undersöka alla de berättelserna, sade Mooy.

Även om många av Shen Yuns berättelser reflekterar det forna Kinas rika och mångfaldiga kulturella landskap, berättar de också om sådant som sker i landet i nutid. Danserna uttrycker artisternas längtan efter Kinas traditionella kultur och berättelser ur verkliga livet under ett auktoritärt styre.

– Jag gillade verkligen de nutida berättelserna, sade Mooy och tillade att hon förundrades över hur ett danskompani från New York ”kunde presentera hur de själva känner och var de befinner sig i tillvaron”. Hon tyckte att det var ”fantastiskt”.

– Den litterära vinkeln är jättebra. Då får man en större rymd och ett bättre djup i upplevelsen, vilket var jättebra.

Shen Yuns program ackompanjeras av en orkester som på ett unikt sätt kombinerar både västerländska och österländska instrument. Mooy beskrev orkestern som ”enastående”.

– Det är verkligen spännande med en orkester, dansarna och berättelsen. Det kompletterar alltihop.

Den klassiska musiken och sången imponerade särskilt på Mooy, som tyckte att det kompletterade den klassiska kinesiska dansen mycket bra.

– Jag tyckte verkligen om sången, man får den här idén om ett särskilt sångsätt, det är mycket som opera. Men det är samtidigt något som härstammar från den kulturen, så det har en väldigt intressant klang och den är väldigt speciell med sitt uttryck och vibrato. Så det är väldigt fascinerande att lyssna till. Det ger också en uppbackning till musiken tillsammans med dansen. Jag tyckte verkligen om de två kontrapunkterna, med både den klassiska musiken och den klassiska sången. Det var fint.

Shar Adams och Rebecca Hunnisett rapporterade.

Shen Yun Performing Arts International Company framträder i Sydneys Capitol Theatre till och med den 23:e februari. Därefter väntar Melbourne, 1-6 mars. För ytterligare information se hemsidan www. ShenYunPerformingArts.org eller sv.shenyunperformingarts.org Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/51304/