Shen Yun är ett budskap från den traditionella kinesiska kulturen, säger dansk före detta riksdagsman
Danske före detta riksdagsmannen Ole Gerström (Foto: NTDTV)


Danske före detta riksdagsmannen Ole Gerström kom till Shen Yuns föreställning i Århus den 2 april och talade efteråt om sina intryck av föreställningen och delade även med sig av sina tankar om traditionell kinesisk kultur.

Ole Gerström sade att han var glad att så många danskar fanns på plats för att se vad han kallade ”ett budskap” från den traditionella kinesiska kulturen.

– Det är en av de verkligt sorgliga sakerna i världen idag, att detta stora, underbara land, Kina, under de senaste 60 åren sjunkit ner i ett totalt materialistiskt tänkande, om makt, ondska och dödande. Och bakom allt detta vet vi att det finns denna fina, traditionella kinesiska kultur med Lao Zi, Konfucius och Buddha, som har sådana rikedomar att erbjuda världen.

Många västerlänningar vänder sig idag österut för andlig inspiration, påpekade Ole Gerström. Han har många vänner som rest till Asien i sitt sökande efter ”andligt uppvaknande”. Han delade även med sig om några av sina egna andliga upplevelser och övertygelse.

– Den här gamla visdomen, anden, de högre världarna, andeväsen, reinkarnation…Jag minns många tidigare liv. Jag bodde i Kina för tusentals år sedan, så allt detta får en helt annan betydelse.

Han passade även på att skarpt kritisera den nuvarande kinesiska regimen:

– Det gör mig ledsen att se hur Kina regeras av den mest anti-kinesiska rörelsen i världen idag, nämligen det kinesiska kommunistpartiet, eller hur? (skratt) Vi kan vara snälla och kalla det för en total brist på visdom. Det finns en stor frånvaro av andlighet även i Danmark, men här blir man åtminstone inte satt i fängelse för att man talar om andliga värden.

Ole Gerström berömde föreställningen och kallade den ”en verklig upplevelse”. En av hans favoritscener var scenen ”mongolisk gästfrihet”.

Han sade även att han tog med sig en känsla av att den nuvarande situationen kan ändras och att kraften i verkliga andliga värden är större än den makt som soldater och poliser företräder, och att vi borde göra våra röster hörda.

– Tala ut! Säg det som behöver sägas! var hans budskap.

Intervju av NTDTV.