Shen Yun ”är en fest för alla sinnen”
Tenoren och akademikern Peter Widholz såg Shen Yun Performing Arts i Wiener Stadthalle. (Foto: Nina Hamrle / Epoch Times)


Tenoren och Peter Widholzs lista över framgångar är lång. Han såg Shen Yun Performing Arts föreställning i Wiener Stadthalle, Wien.

Han har medverkat i operor och konserter runt om i Europa och även radio och tv. Sedan 1996 är han känd för sitt arbete som regissör och som moderator. Han är också vd för Johann Strauss Society of Vienna.

Peter Widholz var djupt begeistrad av Shen Yuns föreställning och sade:

– Den var fantastisk. Jag imponerades inte bara starkt av dansarnas prestation, utan även av orkestern.

– Det som imponerade mig mest var solisten med det tvåsträngade kinesiska instrumentet. Vilken utmärkt tonalitet och klang. Den genljöd väl och solisten verkade vara ett med instrumentet.

Den tvåsträngade erhun är fyratusen år gammal och fortsätter att beröra åhörarna med oförglömligt vackra ljud, som har jämförts både med en violin och med den mänskliga rösten.

Vårdar den femtusenåriga traditionen

Enligt Shen Yuns hemsida beskriver företaget sin föreställning: ”Genom musikens och dansens universella språk väver Shen Yun en underbar gobeläng av himmelska sfärer och gamla legender, såväl som epos om dagens hjältar, och tar med dig på en resa genom 5 000 år av kinesisk kultur. Dess bländande skönhet och otroliga energi är både upplyftande och inspirerade för publiken.”

– Det som tilltalade mig framför allt, var att artisterna inte bara upprätthåller en 5000-årig tradition utan de visar även en stor kärlek för den traditionen, sade Widholz.

Widholz tyckte om harmonin i Shen Yuns orkester, som enligt hemsidan, ”kombinerar andan, skönheten och det särpräglade i kinesisk musik, med precisionen, kraften och storslagenheten hos den västerländska symfoniorkestern. Resultatet – två stora traditioner frambringar ett inspirerande sound.”

– Symbiosen mellan de österländska och västerländska instrumentet var harmonisk. Enligt min åsikt tar kombinationen av dessa instrument, den västerländska publiken och den kinesiska kulturen, varandra mycket närmare… och det är perfekt i dagens värld, sade Widholz.

Föreställningen lindrar stress

– Shen Yun lindrar stress redan från föreställningens början och den släppte alla spänningar jag kände. Kort sagt, den energi som skapas på scenen strålar ut mot publiken och hade en avslappnande effekt, speciellt på mig, sade Widholz.

Med sin musikaliska bakgrund lyssnade han noga på solisterna: – Jag konstaterade att sångarna försökte föra samman kinesisk musik med europeisk canto-kultur. Det var ytterligare en intressant observation jag gjorde idag. Vad jag försöker säga är att den här sortens musikaliska uttryck bör utvecklas vidare.

Precis som många i publiken inspirerades Peter Widholz av vad han såg och hörde under Shen Yuns föreställning.

– Jag blev verkligen inspirerad ikväll av allting, inte bara musiken utan också av den visuella effekten. Det inkluderar dräkternas färgskala och den 5000-åriga traditionen som visades för publiken vid datorsimulering. Det skapade en homogen och fullständig berättelse. Det var magnifikt.

Han kommer att berätta för alla han kommer i kontakt med att Shen Yuns föreställning ”är en fest för alla sinnen, såsom det uppfattas av ögonen och öronen”.

Alex Hamrle, NTD Television och Heide B Malhotra rapporterade.

Översatt från engelska.

Shen Yuns Europaturné pågår med föreställningar i Frankfurt den 13-15 mars. Därefter reser dansföretaget till Antwerpen den 17-18 mars och sedan Milano, den 20-22 mars. Danskompaniet kommer till Stockholm, Cirkus den 4-7 april 2015.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.