Shen Yun: Ambassadörer för kinesisk kultur
Inrop av Shen Yun Performing Arts i Washington's Kennedy Center Opera House. (Foto: Robert Counts/Epoch Times)


En vecka efter att Kinas högste ledare Hu Jintao togs emot i Washington, på besök i staten mestadels för affärssamtal, visades glimtar från ett annat Kina på Kennedy Center. Föreställningarna med Shen Yun, ett danskompani som framför klassisk kinesisk dans, erkändes av publiken i Washington som den sannare framställningen av det kinesiska folket.

– Det var verkligen en enastående föreställning. Det var underbart att se dans och kultur från Kina…den vackra dansen och musiken förstås. Fantastiskt! sade den pensionerade amiralen Tom Marfiak, före detta chef för sjömilitärhögskolan, US Naval War College.

Tom Marfiak anser att de flesta amerikaner vet väldigt lite om andra kulturer och han kände att ”det är viktigt för oss alla att vara medvetna om andra kulturer”.

Han tyckte att Shen Yun gav många bidrag till det västerländska samhället, särskilt genom att ge en känsla av allmängiltighet.

– Shen Yun visar att musiken och dansen är samtida genom många kulturer. Den ungdomliga energin, dansglädjen och så vidare är en global upplevelse. Vi har de här gemensamma intressena och kan utforma de tillsammans. Jag tycker föreställningen förmedlar det här på ett mycket bra sätt.

Att återuppliva traditioner


Abdul Jalil Ghafoory, media- och informationschef för Afghanistans ambassad, såg Shen Yun Performing Arts på The Kennedy Center Opera House i Washington, DC, den 25:e januari, 2011. (Foto: Robert Counts/Epoch Times)

Abdul Jalil Ghafoory, media- och informationschef för Afghanistans ambassad, såg Shen Yun Performing Arts på The Kennedy Center Opera House i Washington, DC, den 25:e januari, 2011. (Foto: Robert Counts/Epoch Times)

Shen Yuns framträdanden har sin grund i Kinas mångfaldiga 5000-åriga traditionella kultur. Olika teman hämtade ur historien får liv på scenen genom musik, sång, och storskalig dans med avancerad koreografi. De forna kinesiska och etniska traditionernas anda uttrycks genom dansrörelser som ofta är tusen år gamla.

– Kineserna bör vara stolta över dem. De har gjort ett jättebra jobb. De är den kinesiska kulturens verkliga ambassadörer, sade Abdul Jalil Ghafoory, media- och informationschef på Afghanistans ambassad.

– Jag blev överraskad, de här unga människorna, de var så bra.

Den New York-baserade Shen Yun Performing Arts, som är icke-vinstdrivande, har tre danskompanier som turnerar världen runt och gör succé hos publik efter publik, men deras framträdanden får man inte se i Kina. Det är delvis på grund av deras uppdrag, att återuppliva Kinas traditionella kultur efter att den har förstörts och sedan förskingrats, under årtionden av kommuniststyre i Kina.

Ghafoory slogs av kraften hos Shen Yun när de förmedlar den urgamla kinesiska kulturen.

– Vi behöver förstå våra grannar, men inte bara på politisk nivå, utan också kulturellt, styrkan och alla de intryck dessa människor faktiskt ger och sprider… Det här är kinesisk kultur, det här är den kinesiska styrkan, sade han.

Efter Hu Jintaos besök sade Ghafoory att han önskade att fler människor som är involverade i de politiska diskussionerna kände till Shen Yun och kunde få ”något att tänka på”.

– Allt var perfekt, men det talas inte tillräckligt om det här, tillade han.

– Koreografin var helt enkelt enastående, och dansen och den enorma kulturella historien som föreställningen representerar, sade Peter Franchot, kontrollör från Maryland.

– Kina är världens äldsta civilisation. USA är den äldsta demokratin. Det är väldigt intressant att se kulturen, som är så rik och har en sådan mångfald, och variationen av kinesiska folkgrupper, representerad genom dans och sång, fortsatte han.

– Jag tror att det är väldigt bra för amerikaner att förstå mer om kinesisk kulturhistoria, sammanfattade Franchot.

Phyllis Archucio, borgmästare i Rockville, Maryland, sade att föreställningen var “fantastisk” och ”imponerande”.

– Jag måste tacka Shen Yun så mycket för att ha visat en sådan föreställning, det här kommer jag aldrig att glömma, sade hon.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre danskompanier som turnerar samtidigt världen runt. För ytterligare information, se www.ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50457/