Shanghais husrivningsoffer protesterar i Los Angeles
Ordföranden för de Kinesiska offrens förbund, Shen Ting, och ett av Shanghais rivningsoffer, Ge Lifang, protesterar i paraden. (Foto: Sound of Hope Radio Network)


I Los Angeles Rosparad på nyårsdagen samlades demonstranter för att protestera mot Shanghai World Expos kortegevagn från Kina. De protesterande representerade hemlösa offer för tvångsvräkningar på grund av byggandet av World Expo.

”Shanghais World Expo, världens skam”, kunde man läsa på banderollen som fanns i början och slutet av processionsvägen.

De som höll i banderollen var Shen Ting, ordförande för Kinesiska offrens förbund, och Ge Lifang, en representant för en grupp av offer i Shanghai. I slutet av processionsvägen anslöt sig till dem sju människorättsorganisationer, däribland Amnesty International och Los Angeles bildkonstnärers förening.

Shen berättade för en reporter från Sound of Hope (SOH) att de inte hade några politiska motiv för sin protest.

– Vi söker bara en rimlig uppgörelse för offren eftersom bostad är en grundläggande mänsklig rättighet som man är beroende av för att överleva.

Många människor har tvingats bli hemlösa för att ge plats åt Shanghais World Expo, sade Shen och tillade att hon och Ge blev utsedda av offren att komma med denna information till det internationella samfundet.

Shanghais World Expo är planerat att öppna den 1 maj 2010.

Shen sade att det kinesiska konsulatet i Los Angeles hotade dem före protesten.

– De berättade för oss att de skulle provocera unga kinesiska studenter till att komma och håna oss för att vi protesterar, sade hon.

Hennes svar (till konsulatet) var:
– Det är unga människor som kom hit för att studera. Deras familjer har inte upplevt förföljelse från det kinesiska kommunistpartiet (KKP). Vi representerar människor som har tvingats bort från sina hem. Många blev slagna eller sattes i fängelse för att de begärde ersättning för sina förluster.

Shen sade att hon ville att det internationella samfundet skulle bli medvetet om att bakom KKP:s uppvisning av Kinas ekonomiska styrka och eleganta livsstil finns oräkneliga tvångsförflyttades blod och tårar.

– Vi vill inte att trummorna som firar Expot ska överrösta skriken från människorna, sade hon.

– Det finns så många offer för orättvisor i Kina och det beror på att det inte finns någon rättssäkerhet i Kina, sade Ge, som också pratade med SOH-reportern.

– Jag har en önskan, en önskan att alla människor som har drabbats av orättvisor i Kina kommer att gå samman för att försvara människornas rättigheter. Att försöka slå någon med fingrarna spretande kommer inte att fungera. Först när handen är knuten, det vill säga när alla delarna fungerar tillsammans, kommer kraften att vara tillräcklig för att göra verkan, sade hon.

Grupper som anslöt sig till Shen och Ge i slutet av paraden var Los Angeles bildkonstnärers förening, Amnesty International, Asien-Amerikas stiftelse för mänskliga rättigheter, Kinas demokratiska parti, Kinas demokratiska utbildningsstiftelse, Kinas socialdemokratiska parti, och Hongkongs forum för mänskliga rättigheter. Utöver deras protest mot Shanghai Expos kortegevagn uppmanade de till frisläppande av fängslade kinesiska dissidenter och religiösa aktivister.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27441/