Shanghaipolisen slår till mot huskyrka
(Foto: China Photos/Getty Images)


Polisen i Shanghai har nyligen tvingat en grupp kristna att stänga sin huskyrka. Kommentatorer har sagt att den kinesiska regimen vill stärka sin kontroll över religiösa aktiviteter.

Shanghai har, som den internationella metropol staden är, alltid haft en viss tolerans gentemot huskyrkor. Enligt en rapport nyligen på boxun.com, en hemsida som drivs av utlandskineser, har polisen i Shanghai pressat Wanbang-kyrkans hyresvärd att avsluta hyreskontraktet efter att denne inte kunnat hindra kyrkans medlemmar från att hålla en intern konferens. 

Pastor Bob Fu, ledare för China Aid Association i USA, sade att Wanbangs missionärskyrka ursprungligen tänkt hålla en internkonferens för dess medlemmar men att polisen lade sig i planen.

– Den lokala polisen försökte pressa Wanbangkyrkans pastor ett par dagar före konferensen. Pastorn sade att de inte tänkte ställa in konferensen eftersom den var intern. Polisen sade att den måste ställas in, så kyrkan kompromissade och hade inget möte på den platsen. I stället höll de konferensen på annan ort. Polisen blev tydligen mycket arga över detta och hämnades genom att pressa hyresvärden att bryta hyresavtalet, berättar Fu.

Det har rapporterats att Shanghaipolisen länge övervakat Wanbangkyrkan. Enligt Bob Fu har kyrkan kunnat verka problemfritt i Shanghai i flera år.

– Kyrkan har funnits ett tag, utan några konflikter med myndigheterna. De har verkligen ansträngt sig för att lyda lagarna och aktivt delta i samhällsaktiviteter. De skickade många medlemmar till katastrofområdena för att hjälpa till med återuppbyggnadsarbetet efter den förödande jordbävningen i Sichuan den 12 maj 2008. Nu har polisen tagit bort deras mötesfrihet och förtrycker dem bara för att de höll en intern konferens.

Zan Aizhong, en kristen frilansskribent, sade till Radio Free Asia att även fast den kinesiska regimen konstant förtrycker vissa kristna organisationer ser det olika ut i olika områden. I stora städer som Shanghai är polisen vanligen mer tolerant. 

– Det är bättre i stora städer. Förtrycket är oftast vanligare och mer brutalt på landsbygden. Man ser det sällan i Shanghai, sade Zan.

China Aid Association avslöjade ett hemligt dokument från Hubeiprovinsen som krävde att man skulle ”åstadkomma genombrott i att hantera privata samlingsplatser för kristna och hindra kaos och onormala förhållanden som kristna aktiviteter skapar”.

Enligt Bob Fu finns det flera tecken på att regimen verkar ha intensifierat förtrycket av kristna huskyrkor.

– Detta år kommer innebära social oro i Kina och i ett sådant klimat stärker myndigheterna övervakning och förtryck när det gäller oregistrerade huskyrkor. Jag tror att incidenten med Wanbangs missionärskyrka inträffade just beroende på detta, sade han.

Det finns uppskattningsvis 50 miljoner protestantiska kristna i Kina, varav bara en liten grupp medgett att de tillhör den statsstyrda ”tre-själv patriotiska kyrkan”.

Översatt från:” target=”_blank”>