Shanghaibor uppmärksammar orättvisor inför OS
Sex appellanter i Hongkong hoppas att världen ska uppmärksamma de orättvisor de utsatts för av den kinesiska regimen.


Med OS bara dagar bort har sex Shanghaibor trotsat hotet om att låsas in i arbetsläger av den kinesiska polisen och rest till Hongkong. Deras mål är att avslöja vräkningar, misshandel och förföljelse som de utsatts för av den kinesiska regimen inför OS.

De planerar att appellera i Hongkong dagen då OS invigs och avslöja att människorättssituationen i Kina blir allt värre.

Appellanterna har alla upplevt liknande situationer: De appellerade för att de sparkades ut ur sina hem och deras hus revs mot deras vilja, och för detta har de förföljts och gripits upprepade gånger av regimen.

De säger att Shanghaipolisen nyligen grep appellanter och satte dem i tvångsarbetsläger och ”omskolningscentra”. Appellanterna kom till Hongkong den 30 juli, och de säger att polisens aktioner lämnat dem hemlösa, utblottade och på flykt. Som en sista desperat åtgärd hoppas de att deras offentliga framträdande i Hongkong kommer att hjälpa dem med deras sak.

Ding Juying hade kommit ut från ett interneringsläger och sade att man sagt till henne att hon skulle sättas i ett läger för ”omskolning genom arbete”. Under detta hot mot hennes liv vågade hon inte återvända till sitt hem.

Gao Xincui sade att polisen kom till hennes hem och varnade henne att hon inte skulle åka till Peking. Hon sade att meddelandet inte hade någon officiell stämpel men att det var förtryck och hot.

Wu Dangying sade att polisen kom till hennes hus två dagar i rad utan att få tag i henne. Hon höll sig hemifrån tills hon kunde ta sig till Hongkong för att berätta sin historia.

– Mitt hus låg i Pudong Lujiazui. Den 12 maj 2003 tvingades jag bort från det. De var väldigt många, alltsammans var hemskt sorgligt. De slet av mig kläderna och släpade runt mig. Jag skadades och jag har bevis i form av läkarintyg. Jag tog min sak inför lokalregeringen i Pudong flera gånger, men fick ingen respons. Jag började åka till Peking för att appellera 2004. I april 2006 var jag i Peking och greps illegalt av polisen i en förort. De misshandlade mig på benen och underlivet så allvarligt att jag hade blod i urinen efteråt, sade Wu.

Xie JInghua sade:

– Jag kastades ut ur mitt hem 2005. Mitt enda alternativ var att försöka få rättvisa, så de grep mig. 2007 satt jag fängslad 25 dagar.

Wei Yuhua sade:

– Jag hade tio tunnland odlingsmark innan 1993 och min familj överlevde på det. Regeringen ville utveckla marken, så de bestal mig på mina två affärer medan jag låg inlagd på sjukhus 2003. De tömde mitt hus på alla mina ägodelar utan lagliga procedurer. Under de sex år som följde, har jag varit hemlös och vandrat runt. Jag har överlevt på lån och greps två gånger. Jag har kommit till Hongkong för att säga till världens människorättsorganisationer att vi inte klarar oss längre. De som två gånger bestulit mig på mina ägodelar är kriminella, ändå har jag, offret, gripits två gånger.

Tre grupper med appellanter har försökt ta sig till Hongkong den senaste månaden. Det har rapporterats att detta orsakat stor nervositet hos den kinesiska regimen som skickat poliser för att hindra dem från att komma fram.

Wei sade:

– En annan appellant, Zhu Jindi, kom hit med oss, men hon greps och skickades tillbaka. De konfiskerade hennes mobiltelefon, ID-kort och pass. Vi riskerade våra liv för att ta oss hit.

Med bara dagar kvar till OS satte alltså dessa appellanter från Shanghai sina liv på spel för att komma till Hongkong. Varför?

– Vi vill inte ha något OS, vi vill ha våra hem och våra mänskliga rättigheter.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/appellant-daring-action-olympics-2045.html