Shanghai World Expo beskrivs med varierande superlativ
Haibao-logon på en frysbox tillverkad av Henan Haibao Electrical Appliances (skärmdump)


Efter åtta års förberedelser och 400 miljarder dollar i utgifter gick ridån gick upp för World Expo i Shanghai den 30 april. Kinesiska regimen kallar utställningen för den ”största någonsin”.

Det är dock inte det enda superlativ man kan sätta på utställningen. Uppskattningsvis 18 000 familjer har fått flytta, många har vräkts mot sin vilja och utan tillräcklig kompensation, för att skapa det drygt fem kvadratkilometer stora utställningsområdet.

– Öppnandet av expot är en katastof för alla de vräkta och alla andra offer för utställningen, sade Shen Ting, ordförande för League of Chinese Vicitms (LCV).

LCV planerar att försöka stämma utställningens organisatörer, International Exhibitions Bureau (IEB) i Paris  för att man gav Shanghai rätten att stå som värd för expot. LCV har anställt den franske advokaten William Bourdon och skrev ett öppet brev till IEB där man skriver att de är moralsikt och legalt ansvariga för den kinesiska regimens handlingar, som kostat tusentals människor deras hem.

– Shanghai fick värdskapet genom bedrägeri och vräkte folk för att få fram utställningsplatsen, sade Shen, och tillade att folk inte bara blev av med sina hem, utan att den kompensation de fått är att jämställa med rån.

Amnesty International rapporterade att kvinnliga bostadsaktivister i Shanghai trakasserats och spärrats in i inofficiella ”svarta fängelser” för att man detagit i protestaktiviteter mot vräkningarna. Det är första gången som ett land har offrat sina egna medborgare för att få stå som värd för expot.

Shanghaiexpot omgärdas av de mest omfattande säkerhetsåtgärderna i världsutställningarnas historia, men myndigheterna har ändå agerat mot offer för människorättskränkningar i Kina av rädsla för att de ska föra ut sin sak till den internationella publiken. Regimen kämpar för att stoppa tillflödet av grupper som kan tänkas uttrycka klagomål.

– Det sägs att allmänheten är välkommen till expot, men petitionärer har inga sådana rättigheter. Polisen har utfärdat ett direktiv att vi ska hindras från att komma in. Många av oss har övervakats och förtryckts, många har griprits och några har tvingats fly från Shaghai, sade Shen Peilan, en petitionär från Shanghai, till Epoch Times.

En grupp bestående av ett dussintal affärsmän från Hongkong och USA kom till Shanghai med planer på att genomföra en protest i utställningspaviljongerna. Strax efter de kom insåg de dock att de var förföljda. De omringades av ett dussintal agenter och greps.

Expot har också satt igång ett rekordartat antal skandaler. Den officiella låten, ”Right Here Waiting for You” är ett plagiat på en populär japansk låt från 1997. Internationell media skrev mycket om detta, men i Kina sopades nyheten under mattan och internetanvändare lurades att tro att det hela var ”ännu ett internationellt skämt”.

Utställningens maskot, Haibao, är märkligt lik logon för företaget Henan Haibao Electrical Appliances. En chef för företaget sade att de inte hade en aning om varför Shaghaiexpot använde nästan samma bild som deras logo till sin maskot eller varför maskoten ”lånat” företagets namn.

– Det var helt ärligt en överraskning för oss och den största gratisreklam vi nånsin fått, sade han enligt en AP-rapport.

Men med temat ”Bättre stad, bättre liv” har regimen sannerligen skapat ett eget superlativ: man har slagit sitt eget rekord i hyckleri.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/34511/