Shandongköket vann NTDTV-juryns hjärta
Vinnaren Chen Yongming i avdelningen för Shandongkök förbereder rätten ’två drakar flytande på moln.’ (Foto: Bing Dai/Epoch Times)


Rätt efter rätt, tävling efter tävling och ett dussin kinesiska kockar som outtröttligt lagade exotiska kinesiska delikatesser, och uppvisade sina tekniska kunskaper med utmärkt kreativitet.

Men när domarna hade bestämt sig, var det bara en kock som stack ut ur mängden och vann guld i avdelning för Shandongkök. Och det var Chen Yongming, en kinesamerikan från Flushing, Queens, som i finalen lagade den färggranna rätten ”Röd lotus”.

Tävlingen hade fem olika underkategorier för kök, och deltagare fick endast delta i ett av dem. Domarna kunde utdela både guld, silver och brons i varje kategori, men slutledes delade man endast ut en guldmedalj och den gick till Chen.

Chen var en av 38 kockar som fick pris i tävlingen. Enligt NTDTV syftar tävlingen till att ”marknadsföra äkta kinesisk matlagningsteknik, återinföra traditionella kinesiska matlagningsmetoder, fortsätta med utsökt kinesisk matkultur och sprida den ortodoxa kinesiska matfilosofin.” Prisceremonin hölls på onsdagkvällen på Peking Hunan Park Restaurant, 100 Park Aveny i Manhattan. Där semifinalen hölls under måndagen och tisdagen. Efter prisutdelningen var NTDTV värd för en bankett där gästerna bjöds på kinesiska klassiker såsom sauterade räkor med grönsaker skurna i alla regnbågens färger och kryddad vegetarisk anka.

Chen hann inte komma till prisutdelningen men anlände till Peking Hunan Park just när banketten nästan tagit slut. Eftersom hans mat är så populär på restaurangen där han arbetar, var han – ironisk nog – upptagen med att laga en festmåltid som hans chefs fru stod som värd för. ”Hon älskar min biff med svart pepparstek,” menade han vid sin sena ankomst till banketten.

Väl i rampljusen talade han om sina många inspirationskällor. 
-Jag vill tacka mina föräldrar, mina lärare, min underbara fru och NTDTV för att ha stått värd för den här tävlingen, sade han.

NTDTV:s internationella kinesiska matlagningstävling var uppdelat i fem underavdelningar och varje avdelning hade sin annorlunda typ av kinesisk mat. Varje separat kök har sin egen unika stil och hur maten presenteras. Till exempel är Szechuanköket känt för att vara mycket stark, medan den Kantonesiska köket är känt för sina fräscha produkter och skaldjur. Nordöstra köket (ursprungligen Nordöstra Kina) betonar rikedom, medan Huaiyangköket (har sitt ursprung från Jiangsuprovinsen i Kina) betonar det fint skurna och milda smaken. Shandongköket som är Chens styrka och kategorin där han tog guld, var det utnämnda palatsköket under Yuan-, Ming- och Qingdynastin


I finalen tillagade Chen Yongming sin rätt ”Röd lotus”, den består av kyckling som lagts i ett snäckskal med dekoration som liknar en blomma, med den tog han guld i avdelningen Shandongkök. (Foto: Edward Dai/Epoch Times)

I finalen tillagade Chen Yongming sin rätt ”Röd lotus”, den består av kyckling som lagts i ett snäckskal med dekoration som liknar en blomma, med den tog han guld i avdelningen Shandongkök. (Foto: Edward Dai/Epoch Times)

Qu Yunqiang, ansåg som huvudansvarig domare att tävlingen var ”lyckad”. När han diskuterade de riktlinjer som domarna bedömde och tittade på, sade han att varje rätt har något unikt och individuellt och att det är kockens uppgift att få fram det i sin rätt.

”En utmärkt rätt kräver att kocken helt och hållet kan uttrycka dess kännetecken”, sade han. Den viktigaste delen i en rätt är smaken. Om den inte smakar rätt, även om den ser bra ut, vinner den inte.”

En utmärkt smak är en av de viktigaste egenskaperna i det kinesiska köket. Smaken på en speciell rätt har ofta sin historiska bakgrund, som den måste leva upp till. Domarna granskade också varje tävlandes teknik, vilket också är en väsentlig del i den kinesiska matlagningskonsten samt hans eller hennes hygien. Chen bemästrade allt detta, sade Qu, och det var därför han tog guld.

-Hans teknik – särskilt hans knivteknik – var utomordentlig” och maten smakade exakt som den skulle, sade han.

Jia Yachuan, en kinesamerikan som också kom från Flushing, Queens, vann en hedersomnämnande för sin rätt, ”turkött”. När han hade kokat ett stort stycke kött, skapade Jia det kinesiska tecknet för tur – ”fu” på en tunn äggskiva och lade den på köttet – därifrån namnet. Men namnet på rätten pekar även på en stycke kinesisk kultur: de som kunde både äta fettet och skinnet på en köttbit var lyckosam eller ”fu”. Det här står i skarp kontrast till västerlänningar och speciellt på amerikanernas syn. De är fettmedvetna och försöker undvika allt fett på köttet om det är möjligt.Ett hederspris utdelades för Jia Yachuans ”Fortune Meat”. Med det kinesiska tecknet för tur, på kinesiska ”fu”. (Foto: Edward Dai/Epoch Times)

Trots priset var Jia besviken över att han inte kom högre på prispallen.

-Jag lagade inte tillräckligt bra, så enkelt var det.

-Egentligen tror jag inte att någon i nordöstra kategorin lagade bra. Ingen tog guld, sade han. ”

Inga av kockarna i den nordöstra kategorin vann högsta priset på 10 000 dollar. Även om ingen vann, såg Qu det på ett annat sätt. 
-Jag anser att alla tävlande här är toppkockar, sade han, eftersom alla är engagerade i att sprida den äkta kinesiska maten och kulturen.

I en stad full med snabbmats-kinarestauranger, där rätterna inte är de mest äkta, var NTDTV:s internationella kinesiska matlagningstävling likt en ledstjärna för det äkta kinesiska köket och det vackra i den kinesiska matkonsten. Detta har fört samman lysande kockar och hushållsmatlagning, från platser så långt bort som Taiwan, Hongkong och Kalifornien. NTDTV:s kinesiska matlagningstävling presenterade det bästa av de bästa, inte bara från det kinesiska köket och matkonsten, utan också från den kinesiska kulturen som helhet.

Det är därför som Chen Yongming efter att han tagit emot sitt pris, avslutade sitt tacktal med: 
-Jag hoppas verkligen att den kinesiska maten blir mer och mer populär runt omkring i världen.

Översatt från:
http://en.epochtimes.com/n2/life/ntdtv-culinary-competition-7428.html