Sex, spioner och bandinspelningar
Ian Clement, Londons vice borgmästare talar med media och gäster vid invigningen av London House inför de olympiska spelen år 2008 den 7 augusti 2008 i Peking, Kina. (Foto: Paul Gilham / Getty Images)


Ian Clement sade att han borde ha vetat bättre när han som Londons vice borgmästare reste till Pekings OS 2008. Han hade informerats om farorna av Storbritanniens underrättelsetjänst men hade inte lyssnat på dem.

– De berättade om kvinnofällor och varnade mig för att den kinesiska underrättelsetjänsten ofta använder kvinnor för att locka män till sängs för att få information. Jag trodde inte för en minut på att jag skulle falla för det, medgav Clement till tidningen Mirror förra veckan.

Clement berättade om hur en attraktiv kinesisk kvinna han träffat på en fest hade troligen lagt droger i hans drink. Efter att han tuppat av gick hon igenom hans rum och samlade in information om verksamheter och affärsuppgörelser i London.

I själva verket borde Clement ha vetat bättre. Bara några veckor innan sin OS-resa hade historien om en annan brittisk regeringstabsmedlem, som fångats med byxorna nere i Kina, slagits upp stort i brittiska medier. Den mannen var en medhjälpare till den brittiske premiärministern och hade också fallit offer för en kvinnofälla. Han vaknade efter en natt med en kinesisk kvinna för att finna sin mobiltelefon BlackBerry stulen. En stöld som säkerhetsexperter sade kan ha äventyrat det brittiska parlamentets e-postservrar.

– Utländska tjänstemän skall alltid vara försiktiga när de besöker Kina. Myndigheterna kan påverka dem på olika sätt och de kan också snärja in dem i fällor. De bör alltid vara på sin vakt, sade före detta kinesiska diplomaten, Chen Yonglin.

Innan han hoppade av var Chen konsul för politiska frågor på det kinesiska konsulatet i Sydney. Hans främsta ansvar var att kontrollera kinesiska politiska dissidenter i Australien.

Sex och pengar används ofta som bete, säger han. En kvinnofälla är den kinesiska underrättelsetjänstens favorittrick för att försöka fånga en tjänsteman i en sexskandal. I detta scenario har tjänstemannen eller stabsmedlemmen kontaktats av en vacker kinesisk kvinna som sedan förför honom. Hon kan plundra hans hotellrum, söka igenom hans bärbara dator eller mobiltelefon, eller videofilma snedsprånget för utpressning.

Chen berättade om en händelse från tiden då han fortfarande var i tjänst om en australisk tjänsteman som greps av myndigheterna på ett besök i Kina. Han ertappades med att ha sex med en flicka som ännu inte fyllt 16 år. De släppte mannen och behöll beviset för hans sexaffär efter att han blivit ”erbjuden att få arbeta för regimen som agent”, sade Chen.

– Han försökte sedan offentligt tala till förmån för regimen bland annat genom att framlägga skäl för regimens hållning i australiska medier, sade Chen.

– [Tjänstemännen] bör vara försiktiga i närheten av kinesiska tjänstemän. De kan bli lockade i fällor med pengar eller löften om förmåner av kinesiska topptjänstemän. De bör vara mycket försiktiga medan de njuter av den underhållning som erbjuds av den kinesiska regeringen, varnade Chen. 

I en intervju 2005 för Canadian Press varnade en annan före detta kinesisk tjänsteman specifikt kanadensiska tjänstemän som reste till Kina. Guangsheng Han skapade rubriker det året när han försökte hoppa av till Kanada. I Shenyang, en stad med nästan åtta miljoner invånare, tillbringade han 14 år som chef för den allmänna säkerhetsbyrån och ytterligare fem år som chef för rättsväsendet.

Till Epoch Times berättar han att den kinesiska regimen är angelägen om att samla information och kinesiska hotell, även hotell som ägs av utländska företag, är bemannade med nationell underrättelsepersonal. Oförsiktiga tjänstemän kan förvänta sig att deras bagage i hemlighet genomsöks och att alla handlingarna kopieras.

I likhet med britterna är den kanadensiska underrättelsetjänsten medveten om risken och varnar kanadensiska tjänstemän som reser till Kina. Men dessa varningar ignoreras ofta, säger tidigare agent för Canadian Security Intelligence Service (CSIS), Michel Juneau-Katsuya, som brukade vara chef för byråns Asien-Stillahavsavdelning.

– CSIS kommer definitivt att ge dem instruktioner men vi är inte riktigt säkra på att de uppmärksammar CSIS. De är ofta väldigt naiva och tror att CSIS [agenter] har sett alltför många James Bond-filmer. 

Juneau-Katsuya säger att kinesisk underrättelsetjänst sannolikt kommer att vara försiktigare vad gäller höga tjänstemän, som statsöverhuvuden, på grund av den extra säkerheten och uppmärksamheten från media, men kommer att ”använda hela sin arsenal av bevakning och elektronisk övervakning” för medelnivås eller lägre rangs tjänstemän och deras personal.

– Jag är ganska säker på att alla som kommer dit, kommer att ha det vi kallar för ”fullt utrustade rum”, sade han.

– Man kan vara säker på att alla samtal kommer att avlyssnas. Varje enskild person i denna delegation tilldelas folk som ska följa dem, se till att de inte träffar fel personer eller vem som helst, och vem vet, de kanske samlar ihop en del snusk under tiden.

Förutom att man söker efter användbar information, letar kinesiska underrättelseagenter också efter sympatiska politiker och välplacerad personal som antingen kan tvingas, mutas eller helt enkelt charmas till att hjälpa den kinesiska regimen att uppnå sina utrikespolitiska mål.

– Om de identifierar ett möjligt offer kommer kinesiska diplomater närma sig den personen för att senare uppvakta denne, sade Juneau-Katsuya.

– De kommer definitivt försöka utveckla vad man refererar till som ”mjuk makt”. 

Målet med all underrättelseverksamhet är att få inflytande, sade han. Kineserna har sedan länge känt till att ”kontroll inte är den ultimata makten. Inflytande är mycket större – det kräver mindre energi och tillåter en att göra mycket, mycket mer. ”

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26027/