Sex personer i Shen Yuns produktionsteam nekades visa till Hongkong
Albert Ho Chun-yan, advokat som arbetar för arrangörerna, talar vid en presskonferens. (Foto: Li Ming/The Epoch Times)


Sex nyckelpersoner i Shen Yuns produktionsteam nekades inresevisa till Hongkong sex dagar innan föreställningen ska ha premiär i den kinesiska autonoma regionen den 27 januari. Föreställningens organisatörer kräver en omprövning av Hongkongregeringens Immigrationsdepartements avslag på visumansökningarna.

Shen Yun, en New York-baserad artistgrupp, bjöds in av Hongkongs Falun Dafa-förening och den lokala redaktionen för New Tang Dynasty Television och The Epoch Times för att ge sju föreställningar från 27 till 31 januari i Hongkong. Enligt arrangörsorganisationerna blev biljetterna till alla sju föreställningarna slutsålda inom en vecka efter att de släpptes. Shen Yun är känt för att skildra den traditionella kinesiska kultur som trycktes ner under kulturrevolutionen, liksom att ge ett budskap om hopp om ett slut på förföljelsen av Falun Gong, en andlig metod som har varit förföljd i Kina sedan 1999.

Den 22 januari nekades sju av det 96 artisterna och tekniska personalen visa av Immigrationsdepartementet. Det skäl man uppgav var att det inte var i överensstämmelse med Hongkongs arbetslagar. Efter flera påstötningar från arrangörerna gav Immigrationsdepartementet visum till ytterligare en artist, efter vilket kompaniet saknade sex personer bland produktionspersonalen.

Albert Ho Chun-yan, advokat som arbetar med arrangörerna för att få tillstånd omprövning av de avslagna visumen sade att Immigrationsdepartementet visste att det skulle bli omöjligt för Shen Yun att framträda utan de sex i produktionsgruppen. Dessa personer har arbetat tillsammans med gruppen i många år och handhar mycket specialiserade tekniska uppgifter såväl som koordinering av hela kompaniet. Ho, som också är ordförande i Hongkongs demokratiska parti, säger att det skulle bli omöjligt att hitta kvalificerade ersättare lokalt.

Den här produktionsgruppen har följt med artistgruppen till olika länder där de uppträtt. De är en oundgänglig del av artistgruppen, sade han. 

Fastän arrangörerna ansökte om visa redan den 13 oktober kom avslagen först en vecka innan premiärföreställningen. På grund av det sena beslutet finns ingen tid för stämning. Ho tror att avslaget i sista stund var avsiktligt och politiskt motiverat.

Enligt Ho kan Immigrationsdepartementet agera under press från det Kinesiska kommunistpartiet med syfte att stoppa Shen Yuns föreställningar i Hongkong. Ho misstänker att myndigheternas strategi var att dra ut på tillståndsgivningen så länge det gick och sedan neka nyckelpersonalen visa.

– Jag tror att det här var ett politiskt beslut som togs högt upp från första början. Det kan vara inblandning från Hongkongs och Macaos affärskontor eller från Centrala folkregeringen i Hongkongs särskilda administrativa regions sambandskontor, sade Ho och tillade:

– Alla organisationer som har något att göra med Falun Gong kommer att stöta på många problem när de försöker arrangera ett evenemang, och allting kan hända. Hongkong är katastrofalt [i det här avseendet] och Immigrationsdepartementet är ett av katastrofområdena, ett fullständigt misslyckande för ”ett land, två system”.


Brevet från Gus M. Bilirakis från amerikanska kongressen (The Epoch Times)

Brevet från Gus M. Bilirakis från amerikanska kongressen (The Epoch Times)

Arrangörerna försökte få träffa chefen, vice chefen eller vice kommissarien på Immigrationsdepartementet men har inte fått något svar. De sade att de inte ger upp och planerar att mobilisera människors internationellt för att få stöd.

Xu Qixian, sekreterare i den lokala Falun Dafa-föreningen, sade att hon inte kommer att spara någon möda för att få en lycklig utgång. Xu planerar att be Immigrationsdepartementet om att ompröva deras beslut den 23 januari.

Samtidigt tycker organisatörerna att Hongkong-regeringen har gjort ett misstag och vädjar till det internationella samfundet att petitionera mot regeringens vägran att bevilja Sehn Yun-artisterna visa.

Det tog inte heller lång tid innan det kom reaktioner. Gus M. Bilirakis, amerikansk kongressledamot, fick nys om avslaget snart efter att det kom och skickade ett brev till chefen för Immigrationsdepartementet i Hongkong och till kommissionären för Ekonomi- och handelsfrågor samma dag, den 21 januari.

Efter att ha sett Shen Yun Performing Arts vid Washington DC:s kända Kennedy Center beskrev han Shen Yun som ”fantastiskt” och skrev att ”jag tycker att också Hongkong kan gagnas av att se en förställning av den här kalibern”.

Brevet fortsätter med att Shen Yun är ”världens främsta kinesiska dans- och musikkompani” och ett ”enastående mångkulturellt exempel från vårt land och vi är mycket stolta över det”.

– Jag uppmanar er att bevilja de sex återstående visumen och uppmuntrar er regering att förhindra störning av Shen Yuns föreställningar i Hongkong, skrev Bilirakis.

Albert Ho sade att han kunde förstå de lokala organisatörernas känslor.
– Naturligtvis vill de inte ge upp efter att ha lagt ner en massa arbete och biljetterna sålde så bra. Publiken skulle [också] bli mycket besviken.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28450/