Sex omkom i grotta på Teneriffa
(Foto: AFP /Hrvoje Polan)


Sex människor – fem män och en kvinna – dog av syrebrist djupt inne i en grotta. Tragedin inträffade på ön Teneriffa, där en grupp vandrare tog miste på två tunnelmynningar.

De sex ingick i en grupp på utflykt som i går eftermiddag gav sig in i en underjordisk gång i Los Silos på ön Teneriffa.

Det spanska civilgardet uppger att vandrarna tog miste; de ska egentligen ha varit på väg till en närbelägen grotta.

En av vandrarna, som lyckades ta sig ut på egen hand, slog larm vid 17-tiden i går eftermiddag. Vandrarna i tunneln hade då börjat må illa och tappa orienteringen.

23 personer kunde sedan räddas under natten till i dag och under morgontimmarna. Räddningsarbetet var besvärligt eftersom också räddarna riskerade att drabbas av syrebrist.

Under söndagen fanns sex personer kvar inne i gången, och hoppet blev allt mindre om att de skulle hittas vid liv. På eftermiddagen kunde nyhetsbyrån EFE rapportera att sex döda bärgats ur tunneln.

Sex skadade vårdades samtidigt på sjukhus.

I gruppen fanns både spanjorer och utlänningar, men vilka länder de hör hemma i offentliggjordes inte. En del är forskare vid ett observatorium på Kanarieöarna, andra medlemmar av en naturskyddsförening på Teneriffa.

En av dem som räddats är en finländsk forskare. Hennes tillstånd är gott, sade kvinnans far till nyhetsbyrån FNB på söndagen.

Hon lyckades uppenbarligen ta sig ut ur grottan av egen kraft. Däremot behövde en spansk man som hon var i sällskap med sjukhusvård.

Brodern till en av vandrarna berättar för tidningen El Mundo att det ingick tre naturguider i gruppen, men den som hade bäst kännedom om trakten hade inte möjlighet att följa med. I stället fick vandrarna instruktioner per telefon om hur de skulle hitta öppningen till rätt grotta.

Den underjordiska gången kallas Piedra de los Cochinos och grävdes för omkring två hundra år sedan för att fånga upp vatten från vulkanen Teide. Gången är tre kilometer lång, 190 centimeter hög och 180 centimeter bred. Den har inte varit öppen för allmänheten sedan 1964.