Sex döda i skottdrama i Finland
Polisen vaktar utanför lägenheten där en 43-årig man skjutit sig själv efter att ha dödat fem personer däribland hans före detta flickvän. (Foto: Tea Karvinen/AFP/Lehtikuva)


Ett skottdrama utbröt i Sello, Finlands näst största köpcentrum i Esbo, väster om Helsingfors under nyårsafton. Fyra medarbetare på Prisma sköts ihjäl. Bland de omkomna var tre män och en kvinna. De påträffades skjutna i butikens första och andra plan.

När besökarna ombads att lämna byggnaden utbröt det panik och kvinnor och barn grät säger ett ögonvittne till Finska tv YLE.

Gärningsmannen kunde senare identifieras via köpcentrets övervakningskameror. Han var tidigare känd för polisen. Gärningsmannen hade sedan ett år tillbaka ett besöksförbud som omfattade både butiken och det femte offret, ex-sambon, som senare påträffades skjuten i sin bostad.

När polisen höll presskonferens vid 14.30 finsk tid avbröts den och polisen meddelade att en sjätte person hittats död i sin lägenhet i Suvela och man kunde bekräfta att det var den misstänkte. Mannen hade tagit sitt liv.

Polisen kan inte i nuläget säga vad som låg bakom dåden och varför gärningsmannen sköt fyra anställda på Prisma. Men det befaras att svartsjuka kan ha legat bakom mordet på ex-sambon.

President Tarja Halonen och Matti Vanhanen uttryckte sitt deltagande och sin medkänsla till alla berörda. Till YLE säger president Halonen:

– Våld mot en medmänniska kan under inga omständigheter godkännas.

Hittills har man inte kunnat hitta pistolen som hade en kaliber på nio millimeter. Gärningsmannen hade ingen vapenlicens enligt kriminalpolisen. Statsminister Vanhanen skrev i sitt pressmeddelande att bakgrunden till det olovliga vapnet och hur gärningsmannen fått tag på det ska utredas.

Inrikesminister Anne Holmlund tackade polisen och räddningstjänstemännen för deras snabba agerande och uppmanar att bakgrunden till våldsbrottet ska utredas ordentligt.

Den traditionella nyårskonserten och mottagningen i Esbo är inställd på grund av tragedin. Marketta Kokkonen, stadsborgarråd, sänder kondoleanser till offrens nära och kära å Esbo standens vägnar.

Esbo är Finlands näst största stad, med omkring 235 000 invånare och den ingår i huvudstadsregionen.