Sex döda i olycka i kinesisk nöjespark
En skadad person förs till Shenzhens akutsjukhus. (Foto: The Epoch Times Photo Archive)


Åkattraktionen ”Space Journey” havererade i en populär nöjespark i södra Kina den 29 juni. Sex personer dödades och 10 skadades.

Kinesisk media rapporterade att incidenten inträffade på eftermiddagen i parken Overseas Chinese Town East (OCT) i Shenzhen i Guangdongprovinsen.

Ett 40-tal människor befann sig i åkattraktionen som simulerar en raketuppskjutning med en acceleration på 2G. Den har 12 hytter som stiger och snurrar och varje hytt rymmer fyra passagerare. Ett vittne sade att en av hytterna lossnade och kolliderade med andra hytter i hög fart. Vissa hytter föll 15 meter och passagerare flög ur.

Vittnen som väntade på nästa åktur berättade för Guangzhou Daily hur de hörde ett högt ljud och sen stängdes strömmen av och hela maskinen stannade.

En anställd på OCT East berättade för Guangzhou Daily att en explosion inträffade medan maskinen roterade i hög fart och att många av hytterna föll till marken och kolliderade med varann, vilket ledde till att passagerare skadades och dödades.

En man sade till Oriental Daily att han hörde ett högt ljud när hytterna rusade i höjden. Han sade att efter det kände han lukten av brandrök. Hytterna rasade ner till marken plötsligt och snabbt.
– Jag trodde det var någon specialeffekt som hörde till, berättade han. Efter en liten stund hörde han dock människor som ropade på hjälp.

Ett annat vittne sade att många människor inte kom undan i tid på grund av den höga rotationshastigheten, den simulerade gravitationseffekten och det trånga utrymmet i hytten.

Lin, en migrantarbetare som överlevde olyckan sade till Apple Daily att efter att han tog sig ut ur hytten såg han andra hytter som föll till marken och kolliderade. Han sade att det var en förfärlig syn med blod överallt.

Enligt Yangcheng Evening News höll sig bara en av 12 hytter intakt efter olyckan.

På OCT Easts hemsida kan man läsa att Space Journey är den första simulerade rymduppskjutningsattraktionen i Kina som når 2G i acceleration.

Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua rapporterade att ett vittne vid namn Zhang sade att olyckan orsakades av ett strömavbrott precis före olyckan.

Olyckan utreds för närvarande av lokalregeringen i Shenzhen.

OCT East drivs av OCT Group. China Daily beskriver företaget som landets största nöjesparkutvecklare och man har funnits i Shenzhen sedan maj 2009. Det är ett statligt ägt företag som övervakas av administrationen för övervakning av statliga tillgångar, under statliga rådet, Kinas regering, enligt företagets hemsida.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38383/