Sex döda i fågelinfluensan i Kina
Kycklingar på en farm i Zouping i Shandongprovinsen i östra Kina, 1 april 2013. Experter tror att den nya varianten på fågelinfluensan kan komma att smitta mellan människor. (Foto: AFP/Getty Images)


Dödssiffran i den nya fågelinfluensan i Kina, H7N9, rapporterades under fredagen till sex personer.

Myndigheterna säger att 14 personer har smittats med sjukdomen hittills.

Viruset har också upptäckts i ett prov från en duva på en traditionell matmarknad i Shanghai, enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua. Det antas vara första gången som viruset har hittats i ett djur sedan utbrottet.

Världshälsoorganisationen sade att det ännu inte finns några bevis på att viruset har smittat mellan människor, men medicinska experter tror att H7N9-viruset lätt skulle kunna mutera till en variant som smittar mellan människor, enligt japanska Kyodo News.

– Det finns abnormaliteter i H7N9-virusets DNA, vilket troligen gör det lätt för människor att smittas av det, sade Masato Tashiro, chef för centret för influensaforskning på Japans nationella institut för infektionssjukdomar till Kyodo News.

En vaccinexpert från Kina, som ville vara anonym, sade till New Tang Dynasty Television (NTD) att H7N9-viruset kan smitta mellan människor.

Viruset har en latent period, och en patient utan symptom kan föra viruset vidare till andra, sade han. Han tillade även att viruset smittar via andningsvägarna, och att ”människor som har nära kontakt med en patient kan infekteras bara genom att andas”.

Experten ifrågasatte de kinesiska myndigheternas officiella siffror.

– De rapporterar bara bekräftade fall, och inte misstänkta, så det finns några fall som de inte har rapporterat, sade han.

Han varnade även för att det är en kritisk period innan sommaren.

– Det här är ett säsongsbundet virus. Om det bryter ut nu kommer det att bli okontrollerat. Vi är i en mycket farlig period nu, sade han.

Vietnam har stoppat import av fjäderfä från Kina på grund av viruset.

Både Hongkong och Japan vidtar försiktighetsåtgärder på sina flygplatser för att hindra att viruset ska kunna spridas. Hongkong har satt igång en förberedelseplan, som innebär att man noggrant övervakar fjäderfäuppfödare och stoppar införseln av levande djur från fastlandet.

Artikeln har uppdaterats av Epoch Times svenska redaktion.

Översatt från engelska