Sex år efter katastrofen
En amerikansk flagga ses genom de höga staketen som omger byggplatsen vid Ground Zero. (Foto: Genevieve Long/The Epoch Times)


Boende i New York och besökare från hela världen samlades på tisdagen under molniga skyar nära platsen för de fallna World Trade Center-tornen, tyst sörjande offren för attentaten den elfte september 2001. Den sjätte årsceremonin drog till sig tusentals människor.

Den dystra folkmassan fick höra tal från bland andra borgmästaren Michael Bloomberg. Enligt traditionen från 2002 lästes alla offrens namn upp högt under dagen.

Vid Ground Zero står nu tre pelare färdiga till det som ska bli The Freedom Tower (Frihetstornet). Tornet beräknas vara färdigt 2012.

Varje invånare i New York har förmodligen sin egen historia att berätta om den elfte september. Förändringarna för modedesignern Lisa Orloff var dramatiska. Trots att hon inte förlorade någon anhörig i attacken har händelserna fått djupgående effekter i hennes liv.

– Min reaktion var att vårt land, vår stad stod under attack! Som boende i New York kände jag en plikt att hjälpa till under denna svåra tid. Jag har levt här i många år och sugit till mig allt som staden har att ge. Nu var det läge att ge någonting tillbaka, berättar Lisa.

Under de tre veckorna efter 11/9 hade hon samlat ihop 300 volontärer. Hon försågs med en lastbil och två personer som transporterade förnödenheter till arbetare och volontärer vid Ground Zero.

Under månaderna som följde slutade hon arbeta inom modeindustrin och började istället engagera sig i att sammanlänka samhällsgrupper, stora hjälporganisationer och regeringen.

Lisas organisation World Cares Center satte upp två enheter på Manhattan. Den utnämndes till ”September Space” och i dag har organisationen de enda kvarvarande drop-in-centren dit de som drabbades av katastrofen kan gå för att få hjälp. På centrena har man bland annat anordnat seminarium för stresshantering och man tillhandahåller information om vilken hjälp som finns att få för de som fortfarande lider mentalt och fysiskt av händelserna 2001.

En av dem som fått hjälp på September Space är Evelyn Ruhdal som varje vecka fick akupunkturbehandling för bestående bihålebesvär som uppkom i samband med attacken 2001.

– Tack vare akupunkturen kunde jag sluta ta medicinen som jag annars tog varje dag, berättar hon.

Hon säger att många av hennes vänner och grannar flyttade från nedre Manhattan efter 2001, dels på grund av attackerna men också för att området blev bullrigt och stökigt på grund av byggandet störningar i trafiken. För Evelyn var World Cares Center en hjälp att stanna kvar.

Trots de positiva effekterna har varje år sedan elfte september 2001 antalet organisationer liknande World Cares Center sjunkit – från hundratals till endast en handfull.

– Även bidragen till World Cares Center håller på att ”torka ut”, säger Orloff.

Numera arbetar organisationen mer med utbildning och fokusering på hur man förbereder sig för en katastrof. Efter förra månadens brand i Deutsche bank-byggnaden, i vilken två brandmän omkom, har boende på Manhattan vänt sig till World Cares Center för vägledning i hur man bättre kan förbereda sig för liknande incidenter.

– Folk tror inte längre på idén om att vänta tills någon kommer och berättar för dem vad de ska göra, säger Lisa.

Översatt och bearbetad från engelska


En flicka sitter på ett elskåp invid Ground Zero. (Foto: Genevieve Long/The Epoch Times)

En flicka sitter på ett elskåp invid Ground Zero. (Foto: Genevieve Long/The Epoch Times)


Byggnationerna vid Ground Zero fortsätter in på sena kvällstimmarna. (Foto: Genevieve Long/The Epoch Times)

Byggnationerna vid Ground Zero fortsätter in på sena kvällstimmarna. (Foto: Genevieve Long/The Epoch Times)


En kvinna tittar genom byggnadsstängslet som omsluter Ground Zero. (Foto: Lori Harel/The Epoch Times)

En kvinna tittar genom byggnadsstängslet som omsluter Ground Zero. (Foto: Lori Harel/The Epoch Times)