Serbien harmoniserar sig med EU


Tre dagar efter gripandet krigsförbrytaren Radovan Karadzic genomförde den serbiska regeringen den 24 juli flera åtgärder för att harmonisera sig med EU:s lagar och återupprätta normala relationer med EU.

Serbiska regeringen godtog även en lag om samarbete med internationella brottmålsdomstolen i frågan om beslag av kriminellas egendom. Serbiska ambassadörer ska också återvända till EU-länder som har godkänt Kosovos självständighet. Detta meddelade på torsdagen den västvänliga regering ledd av president Baris Tadic som övertog makten för två veckor sedan.

Samtidigt protesterade ett par hundra nationalistiska extremister mot den västvänliga regeringens gripande av Radovan Karadzic.

Karadzic var efterlyst av FN-tribunalen i Haag för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott under Bosnienkriget 1992-1995. Han anklagas för att har utfört dessa brott under tiden han ledde attacken på Sarajevo och Srebrenica. Cirka 8 000 muslimska män och pojkar har enligt uppgifter avrättats i Srebrenica.

En annan krigsförbrytare som fortfarande är på fri fot är Ratko Mladic.