Serberna beklagar massakern i Srebrenica
Serbiens president Boris Tadic håller presskonferens den 31 mars i Belgrad, efter att Serbiens parlament bad de bosnienmuslimska offren för massakern år 1995 i Srebrenica om ursäkt. (Foto: Andrej Isakovic / AFP / Getty Images)


Det serbiska parlamentet antog den 30 mars ett uttalande där man fördömde massakern på bosnier i Srebrenica i juli 1995. Beslutet är, även om det är mycket senkommet, ett steg i riktning mot att komma till rätta med ett av de mest fruktansvärda brotten i modern tid.

Den etniska rensningen av bosniska muslimer i Srebrenica rasade och nådde sin klimax i juli 1995, mot slutet av krigen i Bosnien-Hercegovina 1992-1995. Serbiska styrkor skilde civila män och kvinnor åt och dödade tusentals män och pojkar. De som försökte fly hanns upp i skogarna, enligt en studie från Gendercide Watch, en Kanada-baserad organisation som övervakar grymheter som har samband med frågor relaterade till kön.

Den 31 mars välkomnade Europakommissionen den serbiska deklarationen och konstaterade att den inte bara är viktig för Serbien utan också är nyckeln till försoning på Balkan.

I ett gemensamt uttalande sade EU:s höge representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, och EU-kommissionär Stefan Fule, att det är av yttersta vikt för det serbiska samhället att möta sitt förflutna.

År 2004 fastslog Internationella krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien att de brott som begicks i Srebrenica var folkmord. I februari 2007 kom den Internationella domstolen till samma slutsats.

Serberna har varit ovilliga att acceptera det internationella samfundets dom. Därför välkomnades förra veckans deklaration som ett viktigt steg framåt.

Srebrenicadeklarationen fördömer det begångna brottet, beklagar det skedda och ber offrens anhöriga om ursäkt. Dessutom säger den att det serbiska parlamentet hjälper den pågående Haagtribunalen med att lokalisera och gripa Ratko Mladic, tidigare befälhavare för den serbiska armén och en av de främst ansvariga för massakern.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32607/